Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Και τώρα,... ο λογαριασμός.. - Μέρος Β


Η είσοδός μας στην ΟΝΕ, συνοδεύτηκε - υποστηρίχθηκε από:
  • εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις, που συνέβαλαν κατά τρόπο μη διατηρήσιμο στη βελτίωση των δημοσιονομικών και στην παράλληλη ενδυνάμωση ιδιωτικών και τελικά αντι-αναπτυξιακών συμφερόντων (π.χ. ανάπτυξη καταναλωτικής πίστης).
  • εκτεταμένη αποβιομηχάνιση και ενίσχυση του εισαγωγικού εμπορίου και των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων.
  • ενίσχυση των μεγαλοεργολαβικών - εκδοτικών συμφερόντων.
  • υποταγή της πολιτικής σε μεγάλα συμφέροντα.
  • υποστήριξη της "ισχυρής" ανάπτυξης από τον ιδιωτικό δανεισμό και τις προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα και μάλιστα με τον επαίσχυντο τρόπο των συμβάσεων ομηρείας.
  • αδυναμία σύλληψης της μεγάλης και διαρκώς διογκούμενης φοροδιαφυγής, η οποία πια έχει πιο πολλά όπλα για να ξεφεύγει.

Ειδικά για τον ιδιωτικό δανεισμό, έγραφα το Μάρτιο του 2006:

Σε περιπτώσεις απελευθερωμένων αγορών ή / και νομισματικών ενώσεων, ο υπερβολικός δανεισμός και δεδομένου ότι δε μπορεί να ανακοπεί, μπορεί να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις εθνικές οικονομίες: πληθωριστικές πιέσεις, απώλεια ανταγωνιστικότητας, επιβάρυνση εμπορικού ισοζυγίου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία, κοκ. κάποιοι δε σοβαροί αναλυτές κατατάσσουν και την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει για δύο κύρια λόγους: α) Σε χώρες όπου απελευθερώνεται η αγορά, ξένες αλλά και ντόπιες τράπεζες γεμίζουν την αγορά με χρήμα το οποίο δανείζουν αφειδώς β) σε χώρες όπως η Ελλάδα, δεδομένου ότι τα ενιαία ευρωπαικά επιτόκια είναι πολύ χαμηλά για την Ελλάδα (και ενδεχομένως πολύ ψηλά για τη Γερμανία). Επίσης να σημειώσω ότι ο γνωστός οίκος αξιολογήσεων FITCH, σε πρόσφατη ανάλυση του συστημικού κινδύνου για όλες τις χώρες, κατατάσσει την Ελλάδα, ως προς τα μακροοικονομικά σε επικίνδυνη διαβάθμιση, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ταχύτατη αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού. Αυτό που αξίζει επίσης να τονιστεί, είναι η αδυναμία των νομισματικών και πολιτικων αρχών να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Η απελευθέρωση των αγορών, παρέχει στους μεγάλους παίκτες, πάμπολλα εργαλεία προκειμένου να ξεφεύγουν κινούμενοι πολλές φορές στα όρια της νομιμότητας. Η Τράπεζα της Ελλάδος στην περίπτωση της Ελλάδας, δε διαθέτει πια σχεδόν απολύτως κανένα όπλο. Προσπαθεί απλά δια της πλαγίας οδού.

Το ζήτημα του ιδιωτικού δανεισμού, δεν είναι απλά ζήτημα «ελευθερίας» επιλογών. Είναι ζήτημα α) κοινωνικής πολιτικής, και β) εθνικής οικονομικής πολιτικής. Δυστυχώς σε περιβάλλοντα πλήρους απελευθέρωσης αγορών, η άσκηση και των δύο είναι προβληματική. Απαιτούνται νέου τύπου πολιτικές παρεμβάσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο της κοινωνίας πολιτών (π.χ. Οργανώσεις καταναλωτών), καθώς και των πολιτικών κομμάτων μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.

14 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Σήμερα στα Νέα ο Παντελής καψής το είπες σχεδόν ξεκάθαρα: η παραμονή μας στο ευρώ φαίνεται αδύνατη...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Το θέμα είναι ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ έχει τελικά πειστεί ότι η μόνιμη λύση, είναι στα σημεία που θίγεις να ακολουθηθεί άλλη πολιτική.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Άσκαρ,
Διάβασα το άρθρο. Υπάρχουν κι' άλλες τέτοιες φωνές πια... Το ζήτημα βέβαια δεν είναι απλό.

Τσουκνίδα,
Στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και περίπλοκα..

aKanonisti είπε...

Τα πάντα....θα ήταν πιο απλά... αν λειτουργούσε ο διαχωρισμός των τριών εξουσιών....που είναι απαραίτητος σε μία αληθινή Δημοκρατία....

Ομως... που να την βρει κανείς????

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Βλέπω πως η Ακανόνιστη υιοθετεί τις θεμελιώδεις βάσεις του αστικού καθστώτος... διάκριση των εξουσιών και δεν συμμαζεύεται!
Μπράβοοοο
Εξελίξεις!
(με τρώει ο πισινούλης μου να τα ακούσω πάλι!)

aKanonisti είπε...

Οι βάσεις του διαφωτισμού.... βάσεις του αστικού καθεστώτος...

Αχ... πόσο διάβασμα θέλεις....

(ναι ρε... σε έτρωγε.... και θα τις φας...σιγά μη στη χάριζα....)

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαα

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δηλαδή ο Διαφωτισμός και η γαλλική επανάσταση δεν ήταν "αστικά";

(τι έπαθες Ακανονιστούλα; Αυτό ήταν όλο; εγώ περίμενα ν' αστράψεις και να βροντήσεις;)

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Ασκαρδαμυκτί και Ακανόνιστη, είστε φοβερό ντουέτο!! Ο Λελούδιος λείπει και δέσαμε...

Βραστούς - Βραστούς θα φάμε τους αστούς!!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ορεινέ, μήπως σκέφτεσαι και να μας αρραβωνιάσεις;
Άλλωστε, οι μεγάλες κόντρες γεννάν και τους μεγάλους έρωτες!

Ανώνυμος είπε...

Σας παρακολουθω και χαιρομαι για τον φιλο,τον συμφοιτητη και συντροφο ΟΡΕΙΝΟ.Επειδη δεν εχω πολυ χρονο,παραθετω για προγευση,καποιες σκεψεις μου που δημοσιοποιησα τον ιουνη του 08.Θα επανελθω φυσικα ,πιο αναλυτικος και συγχρονος.


...σου εχω εξηγησει οτι το δομικο προβλημα της κοινωνιας μας κατα τη γνωμη μου ειναι τα συγκοινωνουντα δοχεια της εκτελεστικης,νομοθετικης και δικαστικης εξουσιας.και την κυρια ευθυνη την εχει το πασοκ.οταν το πασοκ μιλουσε για το βαθεμα και πλατεμα της δημοκρατιας (θυμασαι συντροφε?),φυσικα και δεν εννοουσε τον κοσκωτα, τον ματζουρανη,τον μακαριτη κλπ.σημερα μας ερχεται ο λογαριασμος.οταν εγινε η ιδιωτικη τηλεοραση και ξεφυτρωσαν τα καναλια των εκδοτων που λειτουργουν απο τοτε χωρις αδεια, κανονες και ελεγχο, εμεις βλεπαμε το δικο μας καναλι .το καναλι 29.σημερα μας ερχεται ο λογαριασμος.ειλικρινα ο συμψιφισμος με τρομαζει.δεν θα ειμαι ευτυχεστερος αν σε καθε λαμογιο του πασοκ,αντιστοιχει ενα λαμογιο της δεξιας.ουτε και θα μου δωσει επιχειρηματα για να συνεχισω τον πολιτικο μου αγωνα.δεν ειναι ολοι ιδιοι.δεν επιλεγω τον καθαροτερο απο τους βρωμικους.ποσως με ενδιαφερει αν ο εισαγγελεας ειναι φασιστας ,δεξιος η’ αν τα παιρνει.ισα ισα κιολας!τετοιους θελω!να τυλιξουν σε μια κολλα χαρτι τα λαμογια του πασοκ,για ΝΑ ΓΛΥΨΟΥΝ την δεξια του Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.πρωτα απο ολους, τα λαμογια του πασοκ θελω.ΟΛΟΥΣ!ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΩ ΠΡΩΤΟΣ ΘΕΛΩ.και γρηγορα.ο,τον συμφοιτητη και συντροφο ΟΡΕΙΝΟ.Επειδη δεν εχω πολυ χρονο,παραθετω για προγευση,καποιες σκεψεις μου που δημοσιοποιησα τον ιουνη του 08.Θα επανελθω φυσικα ,πιο αναλυτικος και συγχρονος.

υ.σ. με τρομαζει η ταυτιση μου με το σχολιο της ακανονιστης.για να δουμε..

aKanonisti είπε...

Πάρτε το χαμπάρι ρεεεεεεεεε!!!!

Εχω πάντα δίκαιο.....

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα


(και γουστάρω θανάτου να σας τρομάζω......)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Τι "ανεξάρτητες δικαιοσύνες και νομοθετικές εξουσίες" τσαμπουνάς ρε Ακανόνιστη;
Αφού "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"!
Άσε που τα "λαϊκά δικαστήρια" αποδίδουν άμεση και αποτελεσματική δικαιοσύνη! Καμία σχέση με τα "αστικά κουκουλοματοδικαστήρια"!
(είδες που σου βγήκα από αριστερά κούκλα Σαλονικιά;)

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Άγνωστε - γνωστέ σύντροφε,

Συμφωνώ βέβαια. Η αυτοκριτική πάνω απ' όλα. Διάκριση των εξουσιών, όπως λέει και η ακανόνιστη δεν υπήρξη ποτέ. Δείτε τι γίνεται τώρα με τους βουλευτες , υπουργούς, κομματικούς, τοπικούς. Έχουν μπλέξει τα μπούτια τους. Καλλικράτης που τους χρειάζεται..

Α, ρε Άσκαρ, μου θύμησες τον Παππού μου, ΕΑΜικό λαικό δικαστή. Είχε καθαρήσει την περιοχή από τη ζωοκλοπή, σε αγαστή συνεργασία βέβαια με την πολιτοφυλακή, και τους άλλους φορείς της λαικής εξουσίας.

Ακανόνιστη μας εμπνέεις όλους!!

aKanonisti είπε...

Μακάρι να εμπνεύσω και λίγο διάβασμα τότε... γιατί ο Προξενίτρας... έχει μπερδέψει τα μπούτια του...ανάμεσα στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.....

Για να το κάνω πιο λιανά....
"Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη"... θα μπορούσε να είναι η βάση για να λειτουργεί η νομοθετική εξουσία....

Η λαμογιά...ήταν και είναι ο τρόπος λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας.... που οδήγησε τον λαό... να την πάρει στα χέρια του.. επί λαικών δικαστηρίων....


Υ.Γ. Το "κούκλα" με χαλάει αφάνταστα... διότι είναι καθαρά σεξιστικός τρόπος να απευθύνεσαι σε μία γυναίκα....

:-)))))