Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ο πρώτος μήνας: πάμε καλά!

Ο πρώτος μήνας για τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, περνά στην Ιστορία. Ένας σύντομος απολογισμός είναι χρήσιμος προκειμένου να εκτιμήσουμε τη δυναμική που προσδίδεται στο σπουδαίο εγχείρημα αναγέννησης της πατρίδας.

Α. ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τόσο η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης ως προς τη δομή, όσο και τα συγκεκριμένα πρόσωπα προϊδέαζαν θετικά από την πρώτη μέρα. Στη συνέχεια είδαμε τη δημόσια διαβούλευση, τα βιογραφικά σημειώματα, τις ανοιχτές συνεδριάσεις του Υπουργικού συμβουλίου και έπεται συνέχεια: η διοικητική ανασυγκρότηση, ο νέος εκλογικός νόμος.
Το μήνυμα είναι σαφές: τα νταβατζιλίκια που ταλαιπώρησαν τον τόπο, τέλος (δείτε σχετικά και: http://tatoulis.blogspot.com/2009/11/blog-post_05.html). Το Κράτος και η διοίκηση θα αποτελέσουν τη "λοκομοτίβα" για την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης και της αειφορίας.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση υλοποιεί με σύνεση τα βασικά σημεία του προγράμματος που ψήφισε ο ελληνικός λαός. Υλοποιείται η πολιτική στοχευμένων παροχών στα αδύνατα στρώματα του πληθυσμού, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα στα ήδη άδεια ταμεία. Η πολιτική θα χρηματοδοτηθεί από έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων δανειοληπτών έχει ήδη κατατεθεί στη διαβούλευση, παρά τη λυσσώδη αντίδραση των Τραπεζιτών. Η κατάθεση του προϋπολογισμού αλλά και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, πρέπει να σφραγίσουν τη μεγάλη στροφή που έχει ανάγκη ο τόπος. Το έχουμε πει πολλές φορές: το Ελ Ντοράντο - Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Η δίκαιη φορολόγηση σε συνάρτηση με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο είναι το μέλλον για τον τόπο. Από το μοντέλο "εισαγωγές - κατανάλωση - δάνεια", πρέπει να πάμε στο "παραγωγή - εξαγωγές - αποταμίευση - επένδυση".

Γ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η συγκρότηση επιτέλους του υπουργείου αλλά και η άριστη στελέχωσή του ήταν το πρώτο βήμα. Η συνέχεια είναι επίσης άριστη: νομοσχέδιο για την προστασία των δασών, απόρριψη σχεδίου ΔΕΗ για εκτροπή Αώου, νέο ρυθμιστικό Αθήνας, τέλος στα φαραωνικά σχέδια επεκτάσεων του "αρχιεμπρηστή" Σουφλιά.

Δ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την Καραμανλική αφασία, περάσαμε σε μια υπερ-δραστηριοποίηση, με στόχο την επανάκτηση του χαμένου εδάφους και στη δυναμική προβολή της χώρας στο εξωτερικό, σε μια εποχή δύσκολη.

Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας και Υγείας, καθώς και του Ασφαλιστικού περιμένουμε να δούμε και να κρίνουμε. Στα Εργασιακά και στα ζητήματα της Απασχόλισης, είχαμε τη γενναία και απολύτως σωστή εξέλιξη της υπόθεσης stage (αφορά βέβαια γενικότερα στο μοντέλο διακυβέρνησης - πελατειακές σχέσεις κλπ.). Επίσης - και σημειώστε το - είδαμε το ράπισμα των μεγαλοτραπεζιτών για την προκλητική τους άρνηση να προσέλθουν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εάν τους πέρναγε, θα είχαμε "μεσαίωνα" παντού. Ήδη και λόγω της σθεναρής στάσης και του πρωθυπουργού, έκαναν κυριολεκτικά κολοτούμπα, προσερχόμενοι αυτοβούλως σε διαπραγμάτευση. Δείτε σχετικά: http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100059_06/11/2009_336131. Αναμένουμε την ισχυροποίηση των ελεγχτικών μηχανισμών της επιθεώρησης εργασίας, την αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου, την αντιμετώπιση των ευέλικτων μορφών, κ.α.

ΣΤ. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο Μιχ. Χρυσοχοίδης καλείται να ισορροπίσει μεταξύ της ανάγκης για ασφάλεια αλλά και της προάσπισης των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Νομίζω κινείται επιτυχώς σε ένα κυριολεκτικά "βομβαρδισμένο" τοπίο. Είναι μαχητής, και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα "καλά σημάδια", όπως και σε κάποιες αστοχίες..

Η μεγάλη εικόνα όμως καθαρή:

Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει μια φιλολαϊκή - αριστερή πολιτική, για πρώτη φορά μετά το 81 - 85, υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Είναι όμως η μόνη πολιτική που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Οι προκλήσεις είναι πολλές, όπως και τα προβλήματα. Οι λύσεις είναι εφικτές με τη δημοκρτική κινητοποίηση και συνεισφορά όλων.

3 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Βρε ματάκια μου, τα πιστεύεις αυτά που γράφεις???
Εγώ έχω άλλη εντελώς εικόνα....
1)Τα υπουργεία δεν έχουν ακόμα Γ.Γ. και όσους πήραν ήταν απόλυτη μούφα...
(βλέπε Καστανίδη)
2)Στο περιβάλλον ΟΛΑ σταμάτησαν...
3) Το λιμάνι πήγε στους κινέζους...
4)Οταν φύγουν τα stage θα επικρατήσει απόλυτο χάος... και λύση δεν έχει βρεθεί ενώ το ξέρουνε...
5)Η ανοικτή διαβούλευση είναι για θέαμα μόνο και καταλήγει στο να λένε την γνώμη τους οι τράπεζες.. με πιο ήπιο τρόπο...
Και... τίποτα δεν έγινε....
Τίποτα....

Και μην μου πεις πως βιάζομαι....
το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ξεκάθαρο..και δεν έπρεπε να έχουν χαθεί τόσες μέρες με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μόνο...
Ηθελε έργο...
και εγώ δεν το βλέπω...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μια κυβέρνηση κρίνεται σε τρία βασικά επίπεδα:
α) το θεσμικό, που περιλαμβάνει όσα ανέφερες Ορεινέ, κι εκεί η κυβέρνηση έχει δώσει πολύ θετικά δείγματα
β) το ηθικό, που έχει να κάνει με την ποιότητα των προσώπων που τη στελεχώνουν και την εν γένει συμπεριφορά τους, και
γ) τη σκληρή καθημερινότητα με τα μικροπροβλήματά της. Ο τομέας αυτός είναι ο δυσκολότερος κι εδώ έχουν παρατηρηθεί κάποιες δυσλειτουργίες... όπως, π.χ., ο άγαρμπος τρόπος ανάκλησης της απόσυρσης.

Βέβαια, υπάρχουν και οι καθ έξιν αντιδραστικοί που, άσχετα με την ιδεολογική ταυτότητα που προβάλλουν, δεν θέλουν καμία ουσιαστική αλλαγή στο κατεστημένο. Είναι αυτοί που:
- αντί να χειροκροτήσουν τον νέο τρόπο (προς το αξιοκρατικότερο) επιλογής των γενικών και ειδικών γραμματέων, οδύρονται που έμεινε το κράτος έναν μήνα χωρίς γραμματείς. (το κράτος, βέβαια, λειτούργησε και 5,5 και χωρίς πρωθυπουργό!)
- αντί να συμφωνήσουν με την κατάργηση της μεσαιωνικής εργασία των σταζ στο δημόσιο, που αποτελούσε κι ένα όργιο ρουσφετιού που καταράκωνε την αξιοπρέπεια των νέων ανθρώπων, θρυνούν για το "χάος" που θα επικρατήσει σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη δείγματα της συντηρητικής και αντιδραστικής νοοτροπίας.
Όμως, αν δεν σπάσουμε αυγά, ομελέτα δεν κάνουμε!
Όλα τα μεταβατικά στάδια αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μήπως πρέπει να κάνουμε πίσω;
Όχι φυσικά!

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Ακανόνιστη, θα σου απαντήσω αναλυτικά.
1. Μακάρι το πρόβλημα της Διοίκησης να ήταν οι Γ.Γ. και η καθυστέρηση στην τοποθέτησή τους. Η επιτυχία ή αποτυχία ενός εκάστου θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Η διαδικασία των βιογρφικών μπορεί κατά τη γνώμη μου, να οδηγήσει στη συγκρότηση πρωτοπόρων ομάδων πολιτών, δεξαμενών σκέψης, κοκ, πέραν της τεράστιας συμβολικής αξίας που είχε.
2. Στο περιβάλλον, είχε ξεκινήσει μήπως τίποτα ο Σουφλιάς, για να το σταματήσει η Μπιρμπίλη; Εγώ είδα σημαντικές παρεμβάσεις..Μην ξεχνάς και τα χτυπήματα που δέχεται η Τίνα από τη Μπομπολοφυλλάδα. Τα χτυπήματα θα πληθύνουν..
3. Το λιμάνι το πούλησε η ΝΔ. Το κακό μπορεί να γίνει λιγότερο κακό, όχι καλό.
4. Στάζ ή χάος; Αν είναι δυνατόν! Δεν το δέχομαι.
5. Στη διαβούλευση συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν. Οι Τράπεζες πρέπει να ξέρεις, ότι αλλιώς έχουν συνηθίσει. Η περίπτωση των συλλογικών συμβάσεων δεν είναι αστεία!! Το να καλεί η "συνδικαλιστοφάγος" Εurobank την ΟΤΟΕ δεν είναι μικρό πράγμα. Μιλάμε για ανατροπή στρατηγικής: Δε δέχονταν κλαδική σύμβαση με τίποτα.

Και όλα αυτά σε μόλις 15 μέρες ουσιαστικά.

Άσκαρ, δε γυρίζουμε πίσω!

Δείτε και το παρακάτω:

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=99966

Τα συμφέροντα καραδοκούν..