Τρίτη, 21 Απριλίου 2009

Δεν Ξεχνώ!!

Μαύρη επέτειος σήμερα. Αξίζει μια αναφορά στην αποφράδα ημέρα.
" Το κράτος εν κράτει ουδέποτε έπαψε να λειτουργεί από το 1945, αφότου δηλ. το δημιούργησε η Βρετανική και κατόπιν η Αμερικανική πολιτική, στην ουσία του όμως προήλθε από τη μεγαλοαστική τάξη η οποία αρνήθηκε να παραιτηθεί από τα μεσαιωνικά προνόμιά της. Κάποτε θα ξεσπούσε η λαϊκή αγανάκτηση. Η κομμουνιστική εξέγερση του 1946-49, δεν μπόρεσε να εκφράσει τα λαϊκά αιτήματα. Ο αντικομμουνισμός όμως δεν μπορούσε να χρησιμοποιείται μόνιμα ως αιώνιο όπλο που θα χαλιναγωγούσε τις πιέσεις για μια αλλαγή.
Όταν τελικά ξέσπασε η κρίση του 1964 η αστική τάξη αντιμετώπιζε ένα σημαντικότατο δίλημμα: ή θα υποχωρούσε ή θα αντιστεκόταν καταφεύγοντας στη βία. Η επιλογή της δεύτερης λύσης ήταν μάλλον αναπόφευκτη, αν λάβει κανείς υπόψη την ισχύ και τις ιδεολογικές τάσεις της ελληνικής άρχουσας τάξης. Όταν εκδιώχθηκε ο Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965, έφτασε η αρχή του τέλους. Είκοσι δύο μήνες αργότερα ολοκληρώθηκε η λογική εξέλιξη των γεγονότων"
Απόσπασμα από: Η Ελληνική Τραγωδία (από την απελευθέρωση ως τους συνταγματάρχες), Κων. Τσουκαλά, Ολκός 1974
Μια παρόμοια αλλά κάπως διαφορετική ερμηνεία είχε δώσει ο Α. Παπανδρέου στο "Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα":
" Η ελληνική βιομηχανική και μεγαλεμπορική τάξη δεν είναι μόνο μικρή αλλά και χωρίς βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνικοοικονομική δομή, εξαρτώντας την επιβίωσή της από το ελληνικό δημόσιο τομέα - με τη βοήθεια ειδικής χαριστικής νομοθεσίας και κυβερνητικά ελεγχομένων πιστώσεων - και από κεφάλαια από το εξωτερικό. Κατά βάση παρασιτική, δεν μπορεί να προστατεύσει τη θέση της από τις εισβολές των ξένων μεγαλοκεφαλαιούχων - μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η ομάδα των εκπατρισμένων μεγαλοεφοπλιστών. Το στρατιωτικό πραξικόπημα, καταστρέφοντας τον πολιτικό βραχίονα του ελληνικού κατεστημένου, δηλαδή το κόμμα της Δεξιάς, έχει ουσιαστικά σιγάσει την ελληνική βιομηχανική και εμπορική τάξη όσον αφορά τη διαχείριση των ελληνικών υποθέσεων. Η νέα κρατική γραφειοκρατία της Ελλάδας, που αποτελείται από τους στρατιωτικούς και τους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους, έσει γίνει ο κύριος αγωγός για τη δορυφοροποίηση της Ελλάδας σε συνεργασία με το ιδιωτικό και κρατικό γραφειοκρατικό καταστημένο της αμερικανικής μητρόπολης".
Σήμερα, 42 χρόνια μετά, οι διαφορές με την εποχή εκείνη είναι πολλές και σημαντικές. Υπάρχουν δυστυχώς όμως και κοινά σημεία που επιμένουν. Ειδικά η αναφορά του αείμνηστου Α. Παπανδρέου, θα μπορούσε να είναι σχεδόν επίκαιρη. Χρειάζεται "αυξημένη προσοχή"...
Ακολουθούν δύο βιντεάκια: το πρώτο από την ανεπανάληπτη σειρά "Εκείνος κι' εκείνος", με τους Διαμαντόπουλο, Μιχαλακόπουλο, που εν μέσω λογοκρισίας, πέρναγαν αντιστασιακά μηνύματα, και το δεύτερο από το "Χαίρε Τάσο Καρατάσο", από τα λεγόμενα "σήριαλ της αλλαγής", που γλαφηρά και κωμικοτραγικά απεικονίζει τα "ήθη και έθιμα" της εποχής.8 σχόλια:

gregory είπε...

αγαπητε φιλε...το 67 εφεραν τα μονοπολια και σε εμας..με βουλη δεν θα ερχοντουσαν.....
σημερα μας παιρνουν δικαιωματα πολλων χρονων.....λιγοι πλουτηζουν.και οι πολλοι φτωχενουν...
...νασε καλα με την ωραια αναρτηση σου

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Στη στήλη "Άκου να δεις", υπάρχει κι' ένα ηχητικό ντοκουμέντο..

Ακούστε για να δείτε..

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ είπε...

αντίσταση σε όλες τις δικτατορίες..

marilia είπε...

Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα! :)

σνουποφιλί

Skouliki είπε...

χρονια πολλα
και καλα

οχι δεν ξεχναμε γιατι καποιοι εκαναν κατι ωστε εμεις
να εχουεμ ελευθερια τωρα

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Αντικειμενικές συνθήκες οδήγησαν τη χώρα στην 7χρονη "νύχτα". Σήμερα κάποιες άλλες συνθήκες μας οδηγούν σε μια βαθιά κρίση..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εντύπωση, επίσης, μου προκαλεί πως το χουντικό καθεστώς επεκράτησε το ΄67 αλλά και βούλιαξε το '74 χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά!

disa είπε...

h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片