Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Εκλογές 2009: νέα εποχή

Το βαθύ πράσινο του χάρτη δεν είναι τυχαίο, λέει πάρα πολλά:
  1. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ, το επαναφέρει σε ποσοστά και ψήφους ακριβώς στα επίπεδα που είχε το 2000.
  2. Η κεντροαριστερά συνολικά, επανέρχεται στα επίπεδα που είχε την περίοδο 1993 - 2000 (συμπεριλαμβάνονται ΔΗΚΚΙ τότε, Οικολόγοι σήμερα).
  3. Η Αριστερά επανακτά το έδαφος που σταδιακά είχε χάσει (με κάποιες συγκυριακές αναλαμπές) κατά τις δεκαετίες του 80 και 90 και επανέρχεται στα επίπεδα του 1981.
  4. Η Δεξιά συνολικά υποχωρεί στα επίπεδα του 1981, για πρώτη φορά από τότε.
  5. Ο βασικός κορμός της Δεξιάς (ΝΔ), κατέγραψε ιστορική ήττα, πέφτοντας στο πιο χαμηλό ποσοστό μετά Παπάγον!
  6. Η πρωτοφανής "επιμονή" του ΛΑΟΣ, αποτελεί ουσιαστικά διάσπαση της παλαί ποτέ αρραγούς συντηρητικής παράταξης, η οποία και πιθανά θα επιβεβαιωθεί από τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ανακεφαλαιωτικά σημειώνεται μετά από δεκαετίες, μετατόπιση του εκκρεμούς προς τα Αριστερά που κατά τη γνώμη μου δεν οφείλεται μόνο στην πρωτόγνωρη ανεπάρκεια του Καραμανλή και των παρεών που κυβέρνησαν αλλά επιπλέον:

  1. Στη διεθνή κρίση του καπιταλισμού και στην προβολή της στην Ελλάδα.
  2. Στην κρίση του μοντέλου ανάπτυξης.
  3. Στο γεγονός ότι η απάντηση στην κρίση μπορεί να προέλθει μόνο από την εφαρμογή ενός κεντροαριστερού σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος, πράγμα που έχει συνειδητοποιηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Η επικράτηση ΠΑΣΟΚ, ήταν βαθιά πολιτική και ιδεολογική. Ίσως γι' αυτό δεν ήταν εύκολο να ιχνυλατηθεί σε όλο της το εύρος από τους δημοσκόπους και λοιπούς αναλυτές. Πολλές φορές αυτές οι μετατοπίσεις μοιάζουν με υπόκωφο κύμα, που εξελίσσεται σε χρόνο dt σε τσουνάμι.

Η Δεξιά παράταξη αντιμετωπίζει σοβαρότατη πρόκληση: πως θα μπορέσει να διέλθει από τη Σκύλα του χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού και τη Χάρυβδη του αναχρονιστικού "Λαικοσυντηρητισμού". Φαίνεται να μην έχει ζωτικό πλειοψηφικό χώρο σε καμιά περίπτωση.

Η Αριστερά παρά τη φαινομενική ανάταση, θα κληθεί να απαντήσει με όρους εξουσίας στα νέα προβλήματα των πολιτών που στοιχίζονται στις τάξεις της. Εάν δεν τα καταφέρει, θα δει την επιρροή της σταδιακά να φθίνει και πάλι.

Η Κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ), βρίσκεται ίσως στην πιο ευνοϊκή θέση που είχε ποτέ, με την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Ένα επιπλέον πρόβλημα ίσως προκύψει από μια διάσπαση της ΝΔ, που ίσως δημιουργήσει τάσεις ανισορροπίας συνολικά. Ο Παπανδρέου δείχνει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος και διαβασμένος. Ίσως ο "Γιωργάκης" αναδειχθεί σε ηγετική μορφή για την Αριστερά, διεθνούς βεληνεκούς.

8 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Θα κάνω μια τολμηρή διαπίστωση-πρόβλεψη: το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου θα αποτελέσει το πρότυπο που θα ακολουθήσουν και τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αν κάνεις τον κόπο και δεις τους εκλογικου΄ς χάρτες της χώρας 1974-2009 που ανήρτησα στο ιστολόγιό μου, θα δεις ότι η νίκη είναι ανώτερη από εκείνη του 1981. Τότε ήταν 3 κόμματα (όχι 6) και ως εκ τούτου υπήρχε μικρότερη διασπορά. Η δε ΝΔ έπεσε πολύ περισσότερο από το '81. Αν σκεφτείς και τη διαφορά πληθυσμού, και το πόσο ανδρώθηκε η μεσαία τάξη και άρχισε να ξεπερνά τα ιδεολογήματα στρεφόμενη (στο ατομικό και κατά συνεπεια ασυνείδητα συλλογικό) συμφέρον της, τότε η νίκη είναι μεγαλύτερη από του Αντρέα. Αν θυμηθούμε και τη διαφορά τότε καλά κάνουν και κλάινε οι δξειοί.

ΠΑΝΑΓΟ είπε...

Αγαπητέ Ορεινέ η ανάλυσή σου είναι εύστοχη και εν πολλοίς συμφωνώ μαζί σου για την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Κεντροαριστερά δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ (αφού ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να αποτελέσουν μέρος της λύσης των προβλημάτων). Βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει το εξής γεγονός: η ΝΔ απώλεσε περί τις 700.000 ψήφους εκ των οποίων μόνο οι 300.000 κατευθύνθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ ενώ περίπου 250.000 απείχαν από τις εκλογές. Δεν συγκρίνεται το 2009 με το 1981 γιατί με την τότε νίκη του κινήματος σήμαινε α) οριστική λήξη του μετεμφυλιακού κράτους β)οριστικοποίηση και ενδυνάμωση του δημοκρατικού πολιτεύματος γ) Εμφάνιση στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και του υπόλοιπου 50% του ελληνικού λαού δ) η δημιουργία ενός ακηδεμόνευτου πατριωτικού κινήματος ε) η αμφισβήτηση της Αμερικάνικης κυριαρχίας στην περιοχή ενώ διεθνώς κορυφωνόταν ο ψυχρός πόλεμος. Ηταν πιο δύσκολη, πιο ριζοσπαστικη, πιο πολιτικά φορτισμένη η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ΤΟ 1981. Το 2009 ψήφος στο ΠΑΣΟ είναι πιο κοντά σε μια ρεαλιστική, διαχειριστική και πολιτικά ορθή λογική απέναντι στις εξελίξεις

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Άσκαρ,
Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, βρίσεται πράγματι στην καλύτερη θέση απ 'όλα τα συγγενή κόμματα. Η ανάληψη της προεδρίας της Σοσ. διεθνούς από τον ΓΑΠ μόνο τυχαία δεν ήταν, μόνο εμείς οι "επαρχιώτες" το πήραμε στο χαλαρό..

Δείμε και Παναγό,
Η νίκη του 81 ήταν πολιτικά φορτισμένη σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά η σημερινή νίκη έχει πιο σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει πια αμφισβήτηση και απόρριψη του νεοφιλελευθερισμού από τη μεγάλη πλειοψηφία, ενώ τη 10ετία του 80 αυτός σιγά σιγά ανέβαινε. Η νίκη του 81 ήρθε από το παρελθόν, από τους αγώνες που ζητούσαν διακαίωση, από την ανάγκη να βαθύνει ο εκδημοκρατισμός. Η νίκη του 2009, έρχεται από το μέλλον. Αυτό που σημειώνει ο ΠΑναγό για αυξημένη αποχή, είναι σωστό. Ωστόσο αν δει κανείς τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου παρατηρεί ότι κυρίως το 2004 και λιγότερο 2007, παρατηρήθηκε ιδιάιτερα μεγάλη συμμετοχή, η οποία και επανήλθε το 2009 στα επίπεδα του 2000. Η επικοινωνιακή φούσκα Καραμανλή είναι γεγονός ότι είχε κινητοποιήσει πολλούς "χαλαρούς". Επιπλέον ειδικά το 2004, υπήρχε κλίμα πόλωσης και λόγω της εφόδου Καραμανλή αλλά και λόγω της έλευσης Γιώργου. Αντίθετα το 2009, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί, υπήρχε μια κάποια χαλάρωση.
Ενώ το 81 είχαμε νίκη ΠΑΣΟΚ αλλά και ιδεολογική στροφή στα δεξιά διεθνώς, που δεν άργησε να έρθει και στην Ελλάδα, τώρα έχουμε άνοδο ΠΑΣΟΚ, και ιδεολογική στροφή στα Αριστερά ταυτόχρονα. Είδωμεν..

Skouliki είπε...

τα πολιτικα δεν ειναι το θεμα μου
αλλωστε ειμαι απο αυτους που τα βλεπουν ολα ιδια

φιλακια

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Σκουλίκι,

Θα μου επιτρέψεις να μπω λίγο στο γήπεδό σου και να το φιλισοφήσω λίγο: η πολιτική είναι μια πλευρά της ζωής, πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική.

Πολλά φιλιά κι' από μένα!

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Ο Γιώργος είναι σίγουρα
η Νέα Εποχή,
για μιά ζωή καλύτερη
θα είναι η αρχή.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Φανούρη,

Σε 4 γραμμές τα είπες όλα πάλι!