Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ




Συμπληρώθηκαν ήδη 13 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης. Η προσφορά του είναι αδιαμφισβήτητη. Επιγραμματικά:
  • Εκσυγχρόνισε και ριζοσπαστικοποίησε συνολικά την ελληνικά πολιτική από τη δεκαετία του 60 κιόλας.
  • Αγωνίστηκε σθεναρά ενάντια στην εφτάχρονη δικτατορία, προβάλλοντας ταυτόχρονα στο εξωτερικό την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας.
  • Από το 1974, συγκρότησε σε σύγχρονες βάσεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, αναδεικνύοντας νέες και άφθαρτες δυνάμεις και ενοποιώντας τις διάσπαρτες δυνάμεις του ριζοσπαστικού κέντρου και της δημοκρατικής αριστεράς.
  • Οδήγησε τη δημοκρατική Αριστερά στην εξουσία για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία. Οδήγησε στη δικαίωση αγώνων των προηγούμενων γενεών.
  • Άσκησε υπερήφανη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, έθεσε την Ελλάδα στην πρωτοπορία των πολιτικών ύφεσης, αφοπλισμού και διεθνούς ειρήνης, υπερασπίστηκε σθεναρά τα εθνικά δίκαια.
  • Έβγαλε από το παρασκήνιο τους ηττημένους του εμφυλίου, προχώρησε αποφασιστικά στην εθνική συμφιλίωση.
  • Εφάρμοσε φιλολαϊκή οικονομική πολιτική, πραγματοποιώντας αναδιανομή εισοδήματος και δημιουργώντας τις βάσεις ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας.
  • Υλοποίησε πολιτικές εκσυγχρονισμού της κοινωνίας (οικογενειακό δίκαιο, ισότητα δύο φύλων, ψήφος στα 18).
  • Αντιστάθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες – προσωπικές και πολιτικές – στις συντονισμένες προσπάθειες των πολιτικών του αντιπάλων – δεξιών και αριστερών – για την πολιτική εξόντωση του ΠΑΣΟΚ και τη φυσική εξόντωση του ίδιου.
  • Οδήγησε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη σε νέα περηφανή νίκη το 1993, απαλλάσσοντας τη χώρα από τη Μητσοτακική κατάρα.

Η απώλειά του δεν επέτρεψε στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ και στη χώρα συνολικά, να ενταχθούν ομαλά στη νέα ευρωπαϊκή και διεθνή παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα. Παρά τις επιτυχίας της εποχής Σημίτη – Εκσυγχρονισμού, η χώρα εντάχθηκε στη νέα τάξη, με στρεβλή ανάπτυξη, με φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, που βέβαια εντάθηκαν και κορυφώθηκαν στις μέρες της νεοδημοκρατικής λαίλαπας.
Οι παρακαταθήκες που άφησε υποχρεώνουν τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικές συνέχισης του έργου του, στις νέες συνθήκες και στα σύγχρονα προτάγματα.
Ακολουθούν 3 βίντεο. Το πρώτο είναι από τη μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, στη Αθήνα το 1985.



7 σχόλια:

Σπύρος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ
ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.
ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΜΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΠΩ, ΔΟΞΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Αυτό με την ελληνική σημαία είναι το πιο σημαντικό. Κατάφερε και πήρε την εθνικοφροσύνη από τη Δεξιά και την έδωσε στο λαό. Γι' αυτό και μισήθηκε.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ. ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΣ
Η ΛΕΞΗ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Ήταν πολύ μεγάλος, γιαυτό η απουσία του δεν θα συμπληρωθεί ποτέ.
Λυπάμαι μονάχα, αυτους που δεν τον κατάλαβαν...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Στέλιο μάλλον από συμφέρον δεν τον κατάλαβαν..

Rafael είπε...

Ευτυχως που Υπήρξε-Υπαρχει και αυτος και εχουμε σημείο αναφοράς, μπούσουλα,Φάρο δηλαδή μεσα στο σκότος της αβύσσου της παγκοσμιοποίησης. Ειθε τον δρόμο του να τον ακολουθησουμε και εμεις αλλα ιδιαίτερα αυτοι που ασχολουνται με τα οναμαζομενα "κοινά" και να μην τα κάνουνε "κενά" περιεχομένου αλλα ιδιαίτερα Ουσίας.