Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Η Αποχή - Μέρος Β'

Τα Αίτια

Προσωπικά πιστεύω ότι η μεγάλη αποχή, οφείλεται στο γεγονός της "συστοιχίας" σειράς πλανητών, υπέρ της. Κάποιοι λόγοι ήταν συγκυριακοί και κάποιοι βαθύτεροι. Αναφέρω κατά τυχαία σειρά:
  1. Κρίση αξιοπιστίας στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα. Η Ευρώπη εν μέσω κρίσης μάλιστα, δεν γοητεύει. Οι ευρωεκλογές, για τους πολλούς δεν είναι κάτι σημαντικό, τουλάχιστον όχι τόσο όσο οι εθνικές εκλογές. Η οικονομική κρίση μάλιστα και η αδυναμία της ενιαίας Ευρώπης να προβλέψει ή και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση, επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα.

  2. Κυρίαρχη Ιδεολογία. Η προελαύνουσα τα προηγούμενα χρόνια νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, καθώς αποδιάρθρωσε το Δημόσιο Χώρο, στην ευρεία του έννοια, και κατέστησε τον Ιδιωτικό Χώρο κυρίαρχο, μοιραία οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και παραίτηση από κάθε συμμετοχικό θεσμό. Όλο και περισσότεροι, δεν εξαρτούν τη ζωή τους από τη δημόσια παιδεία - υγεία, ή το συνδικαλισμό. Άρα ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να οδηγήσει μοιραία και στην αμφισβήτηση και αυτής της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

  3. Media. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, εντάσσεται και ο ρόλος των ΜΜΕ. Το ρόλο των παραδοσιακών - παραταξιακών ΜΜΕ του παρελθόντος και των μεγάλων δημοσιογραφικών ονομάτων, που έδιναν τόνο στην πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση, έχουν πάρει τα ανάλαφρα στυλάκια και οι τηλεστάρ δημοσιογράφοι - επιχειρηματίες. Αυτοί μάλιστα συμμετέχουν και στα περίφημα debate.

  4. Νέα Γενιά. Το Δεκέμβρη πολλοί είχαμε αναθαρρήσει, πιστεύοντας ότι κάτι γεννιέται. Ο Δεκέμβρης όμως ήταν μια έκρηξη οργής, απόγνωσης. Η Μαζική "παραίτηση" των νέων από τις Ευρωεκλογές δυστυχώς επιβεβαιώνει τη γενικότερη παραίτησή τους από πολλές εκφάνσεις της ζωής, πράγμα για το οποίο βέβαια φταίμε κυρίως οι μεγαλύτεροι. Σχετικά δείτε μια αυτοκριτική αναφορά: http://g700.blogspot.com/2009/06/700.html

  5. Αστικοποίηση - Life Style. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις πόλεις και οι εξοντωτικοί ρυθμοί εργασίας κατά το πενθήμερο, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη της φυγής με την πρώτη ευκαιρία Το weekend , ή το τριήμερο έχουν πια πολύ μεγάλη σημασία, πράγμα που δε συνέβαινε στο παρελθόν. Ειδικά για τα ανώτερα μεσοστρώματα,
    η φυγή κατά τις αργίες είναι γεγονός ύψιστης αξίας..

  6. Σκάνδαλα. Η υπόθεση που μονοπώλησε την προεκλογική περίοδο, σίγουρα σε συδυασμό και με τους άλλους “πλανήτες”, συνέβαλε στην κατεύθυνση της απαξίωσης του συστήματος συνολικά.

Πιστεύω ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, η συμμετοχή θα είναι σαφώς μεγαλύτερη, λόγω απουσίας αυτής της σύμπτωσης παραγόντων που συνέπεσαν με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.
Η αποχή σε κάθε περίπτωση είναι πράξη κατακριτέα. Δεν πρέπει να χαϊδεύουμε τα αυτιά ούτε των παραιτημένων νέων, ούτε των βολεμένων του upper middle class. Ενδιαφέρον άρθρο του Π. Μπουκάλα:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_87_09/06/2009_317944


Δείτε και το διεθνή προβληματισμό σχετικά:


http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,629503,00.html

3 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Υπάρχουν, φυσικά, και πολλοί ακόμη λόγοι...
Π.χ. ήταν προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει την όλη εκλογική διαδικασία και να στρέψει εκείνους που επρόκειτο να την καταψηφίσουν προς την αποχή!
Είχαμε φτάσει στο πρωτοφανές σημείο να θεωρείται μόδα η αποχή!
Δυο μέρες πριν τις εκλογές με ρώτησε νεαρό άτομο "αν θα ψηφίσω", κι όταν του είναι "ναι", κούνησε αποδοκημαστικά το κεφάλι του, λες και θα έκανα κάποιο έγκλημα, και μου πέταξε στα μούτρα: "καλά, θα πας να ψηφίσεις τους κλέφτες";
Εννοείται πως δεν γνώριζε τι θα ψηφίσω, αλλά, προφανώς, θεωρούσε και τα 30 κόμματα ως άντρα κλεφτών!
Ο νεαρός μπορεί να μην γνώριζε βασικά πράγματα της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά το περιρέον κλίμα τον έκανε απόλυτα αρνητικό σε κάθε μορφή συμμετοχής στα κοινά...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ μου άρεσε ο προβληματισμός σου για την αποχή.
Δυστυχώς, αρκετοί δεν κατάλαβαν ότι τα γεγονότα του Δεκέμβρη, ήταν τυφλή έκρηξη, που θέλουν εργαλεία για ματασχηματιστούν σε κοινωνικό-έτσω νεολαιίστικο- κίνημα...
Τέλος είτε συμφωνούμε, είτε όχι με τον Ομπάμα ο μαυρούλης και η παρέα του πέτυχαν πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στην Αμερική να ανεβάσουν κατά πολύ την συμμετοχή στις εκλογές.
Σε αυτό θα μπορούσαμε να τους μελετήσουμε...
Ας το δουν κάποια βαριά αριστερά πεπόνια, δνε καταλαβαίνουν ότι για να κάνουν την επανάσταση τους δεν χρειάζονται μόνο αντικειμενικές συνθήκες, αλλά να εμπνεύσουν και κάποιους ανθρώπους...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Θα ήθελα συμπληρωματικά να πω ότι η τακτική της Αριστεράς να ισοπεδώνει κάθε διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ουσιαστικά ισοπέδωσε όλο το σύστημα, μέρος του οποίου είναι και η ίδια. Επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για την Αποχή, υπάρχουν σε σχετική στατιστική μελέτη της VPRC, που επιβεβαιώνουν και την ποσοτική αλλά και την ποιοτική μου ανάλυση. Δείτε σχετικά:

http://www.tvxs.gr/v14107

Η μελέτη αναφέρει ποσοστό αποχής 30% (εγώ είχα 34%), εκ του οποίου η συνειδητή αποχή ανέρχεται σε 60% (18% επί του συνόλου). Απλά θα συμπλήρωνα ότι από αυτό το 18%, ένα σημαντικό μέρος ντράπηκε να ομολογήσει ότι απείχε λόγω τριημέρου..