Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Οι Αετοί


Με αφορμή την "ηρωική" - κωμικοτραγική απόδραση του Β. Παλαιοκώστα και δεδομένου ότι θεωρείται πως αυτός και ο αδερφός του αποτελούν συνέχεια της δράσης των ληστοφυγόδικων των αρχών του προηγούμενου αιώνα, θυμήθηκα κάποιους απ' αυτούς..

Θυμήθηκα τη μακαρίτισσα τη γιαγιά μου να εξιστορεί με νοσταλγία το βίο και την πολιτεία των διάσημων ληστών της ορεινής Δωρίδας - Παρνασίδας, Ματρώζο, Σαλόγιαννο και Ρεγκούζα. Έκαναν καλά, έλεγε: βοήθαγαν φτωχούς κι' αρρώστους, προικίζανε φτωχά κορίτσια..
Θυμήθηκα τον κινηματογραφικό "Αστραπόγιαννο", με το Νίκο Κούρκουλο σε μια εντυπωσιακή ερμηνεία.

Ήτανε και ο "βασιλιάς των ορέων", ο Φώτης Γιαγκούλας, και οι κλαρίτες του αντάρτικου - πρώτη φωτό (Αφοι Καραλίβανοι, Νάκος Μπελής, Πλιατσικολούκας, κ.ά.). Τους τελευταίους κατάφερε να εξαγνίσει στην κολυμπήθρα των λαϊκών αγώνων ο Άρης Βελουχιώτης. Κατά τον συναγωνιστή τους Γ. Κατσίμπα:

" Δασωτά πουρνάρια τα μαλλιά, σπιθαμές τα γενιομούστακα, γεμάτοι άγρια μεγαλοπρέπεια. Αϊτοί. Κείνος ο Καραλίβανος έτοιμος για πέταμα. Πρώτη μου φορά έβλεπα άνθρωπο να περπατάει χωρίς ν' αγγίζει τη γης! Αστρίτης το μάτι του. Κάθε εκατό χρόνια τα δάσα με τα στοιχειά σκαρώνουν μες στη νύχτα από ένα Καραλίβανο για να τον καμαρώσουν".

Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων, Τόμος Α - Δ. Χαριτόπουλος.

Και ο πρώτος, ο κορυφαίος του χορού, ο σταυραϊτός της Ρούμελης, Ο Χρήστος Νταβέλης. Μέχρι και τη Δούκισσα της Πλακεντίας είχε πλανέψει με την αγριάδα του...


8 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Οι ληστές των ορέων βαρύνονται με φοβερά εγκλήματα, έστω κι αν τα θύματα προέρχονταν κυρίως απ' τις εύπορες οικογένειες της επαρχίας!
Τη δράση των ληστοσυμμοριών τερμάτισε ο Βελουχιώτης κι ο ΕΛΑΣ που επέβαλαν στα κακοτράχαλα βουνά μια ιδιότυπη "τάξη και ασφάλεια".
Πολλοί πρώην ληστές εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ, αλλά αρκετοί απ' αυτούς δεν έκοψαν και τα παλιά τους "χούγια".
Διέπραξαν και υπό τη νέα τους ιδιότητα άγρια εγκλήματα που τα χρεώθηκε, δυστυχώς, η "αντίσταση"...

gregory είπε...

ορεινε ετσι ειναι..παντα υπηρχαν αετοι στα βουνα που τους κακαπιεζαν ..οι προυχουντες της καθε εποχης....
ακομη και σημερα υπαρχουν ..ληστες οχι στα βουνα αλλα στα μεγαλα σαλονια...μιζες,ομολογα,βατοπεδι,εργολαβοι,κλπ...σημερα ισως ο παλαιοκωστας ...να γεινη και λαικος ηρωας..οπως ο βεναρδος πιο παλια....και κατα επεκταση η σημερηνη κυβερνηση ειναι ΛΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ....

Skouliki είπε...

εναν γιαγκουλα θελουμε και εμεις αλλα που να βρεις τετοια εποχη

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Όταν δεν λειτουργεί κράτος πρόνοιας και δικαίου, τότε το ρόλο αναλαμβάνουν οι αυτόκλητοι προστάτες των αδυνάτων. Όταν οι νόμοι φτιάχνονται για να καταπατώνται, κυρίως από τους ισχυρούς, βρίσκει έδαφος αυτή η ιδιότυπη συμπάθεια προς την παραβατικότητα. Ακουσα ένα γέροντα από την Αγόριανη να λέει: "ο Παλαιοκώστας είναι κακός με τους νόμους και καλός με τους ανθρώπους". Ο Γκρέγκορυ θυμήθηκε και τον ληστή με τις γλαδιόλες, άλλο λαϊκό θρύλο.
Ως προς τα της Αντίστασης Ασκαρ, ξέρω καθώς πρέπει νυκοκυραίους κι'από τις δυο πλευρές που έκαναν "πράματα και θάματα". Μπροστά τους οι Καραλίβανοι ήταν "Αρσακιάδες", δυστυχώς..
Και κάτι τελευταίο, από τη συχωρεμένη τη γιαγιά μου. Μία βρισιά έλεγε, όχι "αει στο διάολο" αλλά "άει στο μοναστήρ'". Το χωριό και τα χωράφια όλα ήταν βακούφικα, τα μάζευε όλα ο καλόγερος. Πως να μην αγιοποιηθεί ο λήσταρχος μετά;

βασίλης είπε...

Bρήκες φωτό του Γιαγκούλα βρε θηρίο? Απίθανος.. και ο Πλιατσικολούκας!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Πάντα κάποιοι φτύνουν κατάμουτρα την εξουσία.
Να ναι καλά, και να μην τελειώσει ποτέ το σάλιο τους...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

..απλά να παραπέμψω στο παρακάτω:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_70_27/02/2009_305064

Ανώνυμος είπε...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優