Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Πόσο μεγάλος;;??

Παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες την εξέλιξη των καλλιστείων "Μεγάλοι Έλληνες". Με έκπληξη διαπιστώναμε ότι μεταξύ των 10 και με διαρκή τάση ανόδου ήταν και ο Κων. Καραμανλής. Έφτασε μάλιστα να ξεπεράσει τους σαφώς πιο σημαντικούς πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας Καποδίστρια και Βενιζέλο. Όταν μάλιστα σύμφωνα με όλες τις έγκυρες δημοσκοπικές έρευνες που έχουν γίνει υπολείπεται και του σύγχρονού του Α. Παπανδρέου. Είναι σαφές ότι λειτούργησαν κομματικά αντανακλαστικά. Τα συμπεράσματα σαφή:
  • Δυστυχώς, οι δεξιοί συμπολίτες μας, λειτουργούν σε σημαντικό βαθμό με τη λογική του μαντριού (βλ. Ευ. Αβέρωφ)
  • Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, καθώς έχει επιλύσει όλα τα προβλήματα της παράταξης, επιδίδεται στη μάχη των τηλε-ψηφοφοριών
  • Αντίθετα οι συμπολίτες μας της άλλης παράταξης δε λειτούργησαν ως αγέλη. Κατέταξαν τον αείμνηστο Ανδρέα στη 14η θέση. Προτίμησαν τους όντως πιο σημαντικούς..

Δε θα έγραφα σχετικά, αλλά πραγματικά ενοχλήθηκα. Για να αποκαταστήσουμε την Ιστορική αλήθεια, να πούμε ότι ο αείμνηστος Καραμανλής, είχε δύο περιόδους διακυβέρνησης:

  • Προδικτατορικά, όπου η θητεία του σημαδεύεται από την επιλεκτική επιλογή του ως διαδόχου του Παπάγου στο Συναγερμό, τη δημιουργία των βάσεων για στρεβλή ανάπτυξη στον τόπο (π.χ. καταστροφή Αθήνας, εξυπηρέτηση μεγάλων τζακιών), τη διεξαγωγή εκλογών Βίας και Νοθείας το 1961, τη συνέχιση των διώξεων επί των φρονημάτων των πολιτών, την ανοχή στο παρακράτος που οδήγησε στη δολοφονία του βουλευτή Λαμπράκη το 1963 και τη δημιουργία των Χουντικών πυρήνων.
  • Μεταδικτατορικά, η θητεία χαρακτηρίζεται θετικά (αποκατάσταση δημοκρατίας, ένταξη στην ΕΟΚ).

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο Κων. Καραμανλής δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στους 10 μεγαλύτερους, είναι ιεροσυλία. Ούτε βέβαια δικαιούται τον τίτλο του Εθνάρχη. Από τους σύγχρονους μόνο ο Έλ. Βενιζέλος μπορεί να έχει έναν τέτοιο τίτλο..


4 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Προσωπικά πιστεύω πως ούτε ο Βενιζέλος δικαιούται τον τίτλο του "εθνάρχη".
Οι πολιτικοί που, καλώς ή κακώς, πρωταγωνίστησαν στο διχασμό του ελληνικού λαού δεν δικαιούνται τέτοιους τίτλους.
Ο Βενιζέλος μπορεί να πρόσφερε πολλά στην Ελλάδα, μπορεί να ήταν σπουδαίος πολιτικός, αλλά ταυτόχρονα ήταν και ο πολιτικός ηγέτης της "μισής Ελλάδας" που γεννούσε άσβεστο μίσος και έχθρα στις ψυχές των άλλων μισών!

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Άσκαρ,
Γενικά θα συμφωνήσω μαζί σου. Εξ άλλου δεν πιστεύω στη μία και αδιαίρετη διάσταση του Έθνους. Από κει και πέρα όμως ο Βενιζέλος, ήταν ο δημιουργός της σύγχρονης Ελλάδας. σίγουρα έκανε πολλούς να τον μισήσουν, αλλά έτσι είναι η ζωή, προχωράει με ρήξεις. Σίγουρα του χρωστάμε περισσότερα ως έθνος απ΄ότι στον Καραμανλή - αυτό ήταν το ζήτημά μου.

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Σχόλιο που έλαβα από φίλο:

Ο ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Ο ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ ΜΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΠΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΗΜΑΡΤΟΝ ΡΕ ΣΥ ΕΔΩ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΑ. ΕΔΩ ΕΠΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ -ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΑΓΝΟΟΥΣΑΝ -ΟΤΙ Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΛΕΩ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΑΛΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΜΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ Η Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΡΗΜΑΔΟΛΑΟ ΑΥΤΟ.
ΚΑΧΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΩΣΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΑΘΗΝΑ Ε ΡΕ ΞΥΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΟΠΟΝ ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΙΑ.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Η υπερψήφιση Καραμανλή είναι τραγική και ενδεικτική της ποιότητας και του τυφλού φανατισμού κάποιων δεξιών συμπολιτών μας.
Πάντως, την επιλογή Παπανικολάου την κατανοώ πλήρως, γιατί ήταν απ' τους λίγους υποψηφίους (εξαιρουμένων των αρχαίων φιλοσόφων) που όχι μόνο δεν αφαίρεσαι ζωές αλλά, αντιθέτως, έσωσε και σώζει καθημερινά.
Υπενθυμίζω πως ο Περικλής α)έγινε διάσημος για την Ακρόπολη, που χτίστηκε με χρήματα που υποχρεωτικά-νταβατζηλίδικα κατέθεσαν στο κοινό ταμείο οι πόλεις-υποτελείς της αθηναϊκής συμμαχίας και β) οδήγησε την Αθήνα στον καταστροφικό πελοποννησιακό πόλεμο. Όπως και ο Βενιζέλος ενέπλεξε την Ελλάδα στην αδιέξοδη μικρασιατική εκστρατεία...