Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Η κρίση εξαπλώνεται... Αυτή τη στιγμή που γράφω, το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης μόλις καταφέρνει να γυρίσει λίγο προς τα πάνω. Έχει προηγηθεί η "επίθεση" στα Κυβερνητικά Ομόλογα Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ιρλανδίας. Ο καπιταλισμός περνά πρωτοφανή κατά τη γνώμη μου σε βάθος κρίση.

Δυστυχώς ή ευτυχώς (αυτό θα το αποφανθεί η Ιστορία), η ανάλυση που κατά καιρούς έχουμε κάνει φαίνεται να "βγαίνει". Η ΟΝΕ και το ευρώ, τρίζουν συνθέμελα. Η κρίση μεταφέρεται και στην Αμερική και πάει λέγοντας.

Η χώρα μας δοκιμάζεται πολύ άσχημα. Φρόντισε γι' αυτό, κύρια, η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από απελευθερώσεως... Η σημερινή κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει, αυτό που θα έκανε κάθε σοβαρός γιατρός: δοκιμάζει όλες τις λύσεις βήμα προς βήμα με την ελπίδα να μη χρειαστεί το επόμενο. Μη γελιώμαστε, όλα είναι ανοιχτά: από την επαναδιαπραγμάτευση χρέους και την επιστροφή (πως?) στα εθνικά νομίσματα, μέχρι και τους πολέμους.

Ο ελληνικός λαός είναι φυσικό να αντιδρά με μαζικότατες κινητοποιήσεις. Ωστόσο θα προτιμούσαμε να επρόκειτο για κινητοποιήσεις παραγωγών που ζητούν μερτικό από την υπεραξία. Δυστυχώς στον τόπο μας δεν υπάρχουν πια παραγωγοί αλλά μόνο δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι υπηρεσιών και εισαγωγικού εμπορίου κλπ. Ας μην αναφερθούμε βέβαια και στις ομάδες των αριστερίστικων γκρουπούσκουλων και τους "συμμάχους" τους εγκληματίες και δολοφόνους.. Να έχουμε κατά νου πάντα και τους εχθρούς της δημοκρατίας που πάντα ελοχεύουν..

Εν τω μεταξύ, ο ανόητος Σαμαράς, καταψηφίζει την προσφυγή στην ΕΕ - ΔΝΤ, προσδοκώντας σε εσωκομματικά οφέλη και ξεκαθαρίσματα, στην πλάτη της χώρας.. "Η ηλιθιότητα και το Σύμπαν δεν έχουν όρια.."

6 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Αυτή τη στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα: αν πέσει η κυβέρνησή μας, θα πέσει στα κεφάλια μας.
Δεν πρόκειται να "κλείσουμε το σπίτι" κανενός πρωθυπουργού ή υπουργού.
Αν η προσπάθεια της κυβέρνησης αποτύχει, τα δικά μας σπιτάκια θα κλείσουν!
Τώρα να σώσουμε ό,τι σώζεται.
Κι αργότερα βλέπουμε...

Όσο για τον Σαμαρά, μεγάλη απογοήτευση!
Πολύ μικρός έως ανύπαρκτος!

ΦΛΙΑΣΙΟΣ είπε...

Αγαπημένε μου ορεινέ αν όντως βιώνουμε μια τεράστια κρίση του καπιταλισμού αυτό σημαίνει α) αναδιάρθρωση του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας β)συγκεντρωποίηση του κεφαλαίου σε διεθνές και τοπικό επίπεδο γ)ανακατανομή των μεριδίων κερδοφορίας των επιμέρους επενδεδυμένων κεφαλαίων σαν αποτέλεσμα του α και β δ)αλλαγή της απόδοσης των συντελεστών παραγωγής (πρακτικά αυτό σημαίνει μικρότερους μισθούς που αποτελούν την αμοιβή του παράγοντα εργασία γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη αποσπωμενη υπεραξία από την εργασία ε) λιγότερο κράτος ώστε να υλοποιηθούν τα α+β+γ+δ (άρα περιορισμός του κοινωνικού κράτους βλέπε ασφαλιστικό προνοιακό σύστημα και περικοπές επιδομάτων ανεργίας) στ) η δημιουργία ενός εφεδρικού στρατού εργασίας αποτελόύμενου από ανέργους και λαθρομετανάστες ο οποίος για λόγους απλής επιβίωσης αναγκάζεται να παρέχει την εργασία του σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Όλα τα παραπάνω πρέπει σιγά σιγά νε εφαρμόζοντα. Το ερώτημα είναι που θα εφαρμοστούν στον σκληρό πυρήνα του καπιταλισμού, στην περιφερειά του, σε αναδυόμενες οικονομίες που;
Στην Ελλάδα αγαπητέ μου ορεινέ γιατί: α)βρίσκεται και στον πυρήνα αλλά και στην περιφέρεια του αναεπτυγμένου κόσμου β)το μεέγεθος της οικονομίας της είναι τέτοιο που δεν μπορεί αντικειμενικά να δημιουργήσει πολυ μεγάλου μεγέθους προβλήματα στην οικονομία του σκληρού καπιταλιστικού πυρήνα γ)Πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά είναι μια δυτική χώρα άρα είναι πολύ πιο εύκολη η τρομοκράτηση των εργαζομένων της Ευρώπης για να μην καταντήσουν έλληνες δ) το σημαντικότερο είναι οτι στην Ελλάδα υπήρχε το πολιτικό προσωπικό (Καραμανλής-Αλογοσκούφης) για να δημιουρήσει τις απαιτούμενες προυποθέσεις λειτουργίας του πειράματος αλλά και το πολτικό προσωπικό για να το εφαρμόσει (Παπανδρέου-Παοακωνσταντίνου. Προδότες ή αφελείς οι Καραμανλής-Παπανδρέου λίγη σημασία έχει (σίγουρα οι Παπακωνσταντίνου-Αλογοσκούφης είναι συνειδητοί πρακτορίσκοι). Η αντιμετώπιση της υποτιθημένης κρίσης δεν αντιμετωπίζεται ορεινέ μου με ακραίες φιλελεύθερες συνταγές άν θεωρείς οτι πατρίδα είναι οι έλληνες και όχι ένα χωράφι με τον πραδοσιακό τίτλο ΕΛΛΑΣ.

Stelina είπε...

Εγώ βλέπω ένα λαό που ξεκίνησε να δίνει σημασία σε αποβράσματα.Δεν νομίζω οτι σοκαρίστικε κάποιος όταν άκουσε:
Ψιτ,η Ελλάδα κατρακυλά.
Το κεφάλι της φταίει που δεν την κράτησε, αυτό είναι όλο.
Αν δεν αλλάξουμε μυαλά δεν θα αλλάξει τιποτα..
Ασκάπ μου καλή σου μέρα και φιλάκια!

Stelina είπε...

Εμ... λαθάκι...
Ασκαρ ήθελα προφανώς να πω...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Άσκαρ,
Εκτός από την πτώση της κυβέρνησης, κάποιοι παίζουν και με άλλα χειρότερα. Οι μεν μιλάνε για στρατό οι δε νοσταλγούν την εποχή της παρανομίας, Και οι μεν και οι δε δεν αντέχουν το φως της ημέρας..

Φλιάσιε,
..βλέπω τα ξεσκόνισες καλά τα παλιά βιβλία. Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω σε επόμενη ανάρτηση δεδομένου ότι ήσουν αναλυτικός..

Στελίνα,
Κι εγώ πιστεύω ότι η κρίση είναι πολυεπίπεδη και όχι μονοδιάστατη.

Leviathan είπε...

gia mena oloi einai gia batses...kai autoi pou koitazan to xreos kai den ekanan tipote alla kai autoi pou ekanan tin ellada ena terastio dimosio...eleos...kalo vradi!