Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ψυχραιμία και υπομονή..

Σε σειρά 3 αναρτήσεων ανέπτυξα σε γενικές γραμμές την άποψή μου για την κρίση. Είχα αναφέρει ότι δυστυχώς τα πράγματα από δω και μπρος θα είναι πολύ δύσκολα. Το παίγνιο εξελίσσεται κατά τη γνώμη μου ως εξής:
  • Οι ελλειμματικές Αγγλοσαξωνικές χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία), προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, τυπώνουν αφειδώς χρήμα και ζητάνε συνεχώς δανεικά.
  • Η πλεονασματική Γερμανία, δεν έχει καμμία διάθεση να ακολουθήσει σε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι είναι πλεονασματική και επιθυμεί ένα ισχυρό νόμισμα που να δίνει επιπλέον πλούτο στους πολίτες της, δεδομένου ότι οι εξαγωγές της είναι εξασφαλισμένες στο εσωτερικό της Ε.Ε.
  • Οι αδύναμοι κρίκοι της Ε.Ε., με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα, έχουν ανάγκη από ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάκτησης της απωλεσθείσας ανταγωνιστικότητας, του περιορισμού των δίδυμων ελλειμμάτων που συνδέονται μ' αυτή και της καταπολέμησης των φαινομένων οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής παθογένειας που συνοδεύουν αυτές τις καταστάσεις.
  • Οι Αγγλοσάξωνες μέσω των υπερόπλων της Wall Street και του City, εκβιάζουν την Ε.Ε. - Γερμανία, να διασώσει την Ελλάδα - αδύναμο κρίκο, πραγματοποιώντας επιθέσεις κατά κύμματα.
  • Η Γερμανία δε μπορεί να ενδώσει δεδομένου ότι κάτι τέτοιο, θα γίνει ή με άμεση μεταφορά πόρων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, ή με την έκδοση πληθωριστικού χρήματος υπέρ της Ελλάδας. Και οι δύο λύσεις, ουσιαστικά θα οδηγήσουν τη Γερμανική οικονομία σε δυσμενή θέση και σε ουσιαστική απώλεια, όλων όσων έχει κερδίσει από τη λειτουργία της ΟΝΕ - Ευρώ.

Με λίγα λόγια είμαστε στο κέντρο μιας διεθνούς αναμέτρησης με αβέβαιο αποτέλεσμα όχι μόνο για μας αλλά για όλο τον κόσμο. Τυχόν αποτυχία των Αγγλοσαξώνων θα τους θέσει οριστικά στο περιθώριο των μετέπειτα εξελίξεων. Αντίστοιχα, μια τυχόν ήττα των Γερμανών, θα θέσει αυτούς στο περιθώριο, ακόμη και εντός Ευρώπης, μέσω της υποβάθμισης του ευρώ και της απαξίωσής του ως αποθεματικού νομίσματος, εξέλιξη που θα οδηγήσει με σχετική βεβαιότητα στην κατάργησή του και στη συνακόλοθη διάλυση της Ε.Ε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι μονόδρομος. Πρέπει να κερδίσουμε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, προκειμένου το πρόβλημα να μεγαλώσει διεθνώς, να "χτυπηθούν" κι' αλλοι αδύναμοι κρίκοι, να μην είμαστε μόνοι.. Εάν δεν ανακοινώνονταν τα μέτρα, η χώρα μέτραγε μέρες, μέχρι την επίσημη πτώχευση. Και τότε να βλέπατε μέτρα και περιορισμούς στα επιδόματα "παραγωγικότητας"..

Αναμένονται πολλά και διάφορα επεισόδια ακόμα. Σύνεση, ψυχραιμία και υπομονή. Θέλω να πω και κάποια πράγματα ξεκάθαρα:

  1. Ο πόλεμος της Αλέκας, είναι πόλεμος εναντίον της πατρίδας, στη δοσμένη συγκυρία.
  2. Το παλιό, καλό, ιστορικό, αριστερό ΠΑΣΟΚ, καλά θα έκανε να αντιδρούσε και σε άλλες ιστορικές φάσεις του κινήματος, τουλάχιστον με την ίδια ένταση που το κάνει τώρα. Τότε που στηνόταν το σκηνικό που βλέπουμε τώρα. Τώρα είναι αργά για δάκρυα, τόσο καιρό καλοπερνάγαμε στη θαλπωρή του δημοσίου και στα πλωκάμια της διαπλοκής.. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και του πολέμου!!

15 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Οταν έλεγε ο αρχηγός... ότι έχει ενημερωθεί... ότι έχει συνενοηθεί...και είχε την λυση στο τσεπάκι του... μας δούλευε???

Ή μας δουλεύει τώρα???

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα φτύσεις αίμα.. ακόμα μία φορά.. άδικα????

(πες μου... έχω ανάγκη...να μάθω...)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Παρακάμπτω τα υπαρξιακά ερωτήματα της συμπαθεστάτης Ακανόνιστης...

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την ανάλυσή σου για τον νέο, οικονομικό αυτή τη φορά, γερμανο-αγγλικό πόλεμο.
Να σημειώσουμε ακόμη πως η Γερμανία παραβιάζει απ' την ανάποδη τις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς απιβάλλει στο λαό της να ζεί κατώτερα απ' τις δυνατότητές του! Κι όλ' αυτά για χάρη της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών προϊόντων, και προς μεγάλη ζημιά χωρών όπως η Ελλάδα.

Η στάση του ΚΚΕ αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας.
Το ξέρω, βαριά έκφραση, αλλά όταν η χώρα βρίσκεται υπό δημοσιονομική κατάρρευση κι εσύ της "κηρύσσεις πόλεμο", τότε σε τι διαφέρεις απ' τα αρπακτικά των "διεθνών αγορών" που μας επιτίθενται χωρίς κανέναν ενδοιασμό;

Όσο για το "κοινωνικό" ΠΑΣΟΚ, θα πω και το εξής:
για να μπορεί το κράτος να παίξει τον παρεμβατικό ρόλο του και να ανακατανείμει (όσο είναι εφικτό) τον εθνικό πλούτο υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων πρέπει:
α) να υπάρχει κράτος
β) να υπάρχει κοινωνία
γ) να υπάρχει πλούτος.
Αν πτωχεύσουμε, όλα αυτά χάνονται!

Ανώνυμος είπε...

O Blogger ΒΑΘΙΤΗΣ είπε...

Α. ΜΕΡΟΣ
Βλέπω καθαρά την εικόνα μπροστά μου στην οθόνη της τηλεόρασης:
…Στο βήμα βρίσκεται ο νέος πρωθυπουργός, με το φροντισμένο πάντα ντύσιμο του και με το γνωστό του αθλητικό στυλ, γεμάτος αυτοπεποίθηση και θέληση για δουλειά. "Ανακοινώνουμε εδώ και τώρα μέτρα σωτηρίας της Ελλάδας και ζητάμε την υποστήριξη όλων των Ελλήνων στην νέα τους κυβέρνηση...

Στην οικονομία:
1. Ίδρυση σώματος αδιάφθορων εφοριακών τύπου «Έλιοτ Νες» από επιλεγμένους ορκωτούς λογιστές και ανώτατους εισαγγελείς (με παρακολουθούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς επί τα επόμενα είκοσι χρόνια) για τον έλεγχο:
1. Του πόθεν έσχες όλων των δηλώσεων πολύ υψηλών ατομικών περιουσιών
2. Του πόθεν έσχες εταιριών που στο όνομα τους έχουν άσχετα οικόπεδα, βίλες, κότερα και η διαφθορά των υπαλλήλων εφοριακών τα δικαιολογεί μέχρι σήμερα.
3. Του πόθεν έσχες όσων διαθέτουν εταιρείες Offshore και εδώ να τεθεί η επιλογή ιδιοκτησία offshore ή στέρηση των δικαιωμάτων Έλληνα πολίτη για εσχάτη προδοσία.
4. Του πόθεν έσχες όλων των αρμοδίων επί εικοσαετία υπαλλήλων εφοριών, ιδιαιτέρως εκείνων που έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι έχουν κερδίσει εκατομμύρια ευρώ στο λόττο.
5. Την είσπραξη βεβαιωμένων χρεών 30 δις € από όσους τα χρωστάνε.
2. Οι εταιρείες και οι εργοδότες οφειλέτες έχουν ένα έτος περιθώριο να εξοφλήσουν 8 δις € εισφοροδιαφυγές στο ΙΚΑ του 2009 και δεκάδες δις € προηγούμενων ετών.
3. Αλλάζει το σύστημα και οι εργαζόμενοι θα εισπράττουν και το ποσό ασφάλισης στο μισθό τους και θα το αποδίδουν οι ίδιοι στο ταμείο τους.
4. Ιδρύεται κρατική τράπεζα με συνένωση Αγροτικής, Ταμιευτηρίου και εξαγορά 51% της Εθνικής, ως εργαλείο επιβολής νέων χαμηλών επιτοκίων στις χορηγήσεις και την εξυγίανση της τραπεζικής αισχροκέρδειας προς επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Συνέχεια στο Β. ΜΕΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΒΑΘΙΤΗΣ είπε:

B ΜΕΡΟΣ

Στο ασφαλιστικό:
5. Ένα κοινό ταμείο για όλους τους Έλληνες. Ελεύθερο και ανταποδοτικό το ύψος της εισφοράς από τους ίδιους και οι επιλογές κάλυψης ασφάλισης υγείας, πέρα από ένα ελάχιστο ποσό υποχρεωτικής εισφοράς (Σουηδικό μοντέλο).
Στην διοίκηση – δημόσιο Τομέα:
6. Σχέδιο υποχρεωτικής μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων από 1.500.000 (και βάλε) σε εκατό χιλιάδες τα επόμενα δέκα χρόνια.
7. Παγώνουν όλες οι νέες προμήθειες και παραγγελίες των ενόπλων δυνάμεων (εκτός των ληξιπρόθεσμων υλικών) για την επόμενη δεκαετία και όλες οι στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό ανακαλούνται.
8. Διατήρηση ενός μόνο κρατικού τηλεοπτικού σταθμού και ραδιοφώνου με κρατική χρηματοδότηση και έως 300 υπαλλήλους (μοντέλο BBC).
9. Άμεση εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου (κατάργηση επιδομάτων, δώρων κλπ) με κλιμάκωση από τον μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα κάτω.
10. Υποχρεωτική εξομοίωση στο μισθολόγιο και του ελάχιστου μισθού του ιδιωτικού τομέα και κατάργηση των ιδιωτικό – οικονομικών κριτηρίων σε οργανισμούς κλπ του δημοσίου, που εντάσσονται άμεσα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα:
11. Σχέδιο απορρόφησης 100%, από 10% που είναι σήμερα, όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας για την επόμενη πενταετία, με πρώτο μέτρο την 100% επιχορήγηση όσων μικρομεσαίων υποβάλουν σχέδιο για υπάρχουσες ή νέες επιχειρήσεις. Μοναδική υποχρέωση τους η μη πτώχευση για μια πενταετία μετά την επιδότηση και η επιλογή «πράσινων» τομέων ανάπτυξης ή τομέων αιχμής (Ναυτιλία, τουρισμός, έρευνα, υπηρεσίες, βιολογική γεωργία, κλπ).
12, Ανοίγουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα με δωρεάν κρατικές άδειες έναρξης επαγγέλματος.
Στην παιδεία:
13. Δημιουργία νέων μεγάλων δημόσιων σχολικών συγκροτημάτων 2.000 θέσεων μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια (Αμερικανικό μοντέλο) με ολοήμερο ωράριο 9 με 5μμ, εστιατόρια δωρεάν σίτισης, πούλμαν δωρεάν μεταφοράς από το σπίτι, τάξεις 15 μαθητών – 5 καθηγητών, βιβλιοθήκες, γήπεδα, γυμναστήρια, θέατρο, αίθουσες μουσικής κλπ. Ένα συγκρότημα ανά δήμο τουλάχιστον ανάλογα με τον πληθυσμό και σε ακτίνα 30 χλμ.
14. Κατάργηση όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ πανελλαδικά, με εξαίρεση το Πολυτεχνείο, την Νομική, την ΑΣΟΕ, την Φιλοσοφική και ορισμένα άλλα.
15. Άνοιγμα στην ίδρυση Πανεπιστημιακών σχολών με σύγχρονα αντικείμενα ως Ιδρύματα από όσους φορείς το επιθυμούν, όχι όμως με κρατική χρηματοδότηση.
16. Υποτροφίες πλήρους κάλυψης όλου του κόστους των σπουδών ανά έτος, σε όσους απόφοιτους λυκείου κατορθώσουν, μέσα σε μια διετία, να εισαχθούν σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού επιθυμούν, για τα έτη επίσημης διάρκειας των σπουδών εκεί.
…Συνέχιζε και με άλλα μέτρα, ήταν μεθυστικό, μια απόλυτη ανατροπή, η χώρα μας θα γινόταν επιτέλους Δυτική Ευρώπη, έπεφτε ο τοίχος του σταλινικού κρατικισμού, της υπανάπτυξης, των κατεστημένων, της ασύδοτης τριτοκοσμικής αγοράς, της μιζέριας και της διαφθοράς, της ελληνικής αλαζονείας και υποκρισίας…
΄Ηταν πρωί της Πέμπτης 8ης Οκτώβρη 2009 και ξημέρωνε η μέρα των γενεθλίων μου. Ίσως γι’ αυτό ονειρευόμουν μέχρι το πρωί αναμένοντας τις εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης…
Κρίμα…Τέσσερεις μήνες μετά ούτε ένα τέτοιο μέτρο δεν έχει καν ανακοινωθεί και κάτι μου λέει ότι στους 12 μήνες η κυβέρνηση θα πέφτει και η Ελλάδα θα ανακοινώνει οριστική χρεωκοπία (παραδιδόμενη σε ποιους άραγε ξένους;). Και εμείς θα ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας ως οικονομικοί μετανάστες από μία χώρα που της άξιζε καλύτερη τύχη, αλλά και που οι κάτοικοι της ποτέ δεν κατάλαβαν ότι είναι πολύ λίγοι και ότι βρίσκονται σε ένα άγονο παραθαλάσσιο βράχο της Ευρώπης, που θέλει πολλή δουλειά και καθόλου αυταπάτες για να κρατηθεί ως γόνιμο έδαφος ικανό να ταΐσει τα παιδιά του…

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Ακανόνιστη,
Εκτός από το επιθυμητόμ υπάρχει και το αναγκαίο αλλά και το εφικτό. πάνω σ αυτό το τρισυπόστατο κινείται η Πολιτική..

Άσκαρ, φαίνεται ότι η γερμανία υποχωρεί, συνθηκολογεί..

Βαθίτη,
βούτηξες πολύ βαθιά όντως. Φαίνεται να γίνεται κάποια αρχή πάντως σιγά σιγά. Δε συμφωνείς;

Βαθίτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βαθίτης είπε...

Για να το θέσω περιγραφικά αν αυτά τα λίγα που αναφέρω είναι τα μέτρα για να σταματήσει το βούλιαγμα του πλοίου, τότε αυτά που κάνουν είναι σαν να έχει βγει το πλήρωμα και να βερνικώνει το κατάστρωμα(!) πανηγυρίζοντας μάλιστα. Έχω μείνει άναυδος με την λογική τους. Εκτός αν ξέρουν ότι το καράβι δεν σώζεται με τίποτα, οπότε...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Βαθίτη,
Τώρα που ήρθε το ΔΝΤ θα ληθούνε όλα..

Βαθίτης είπε...

Αν πράγματι εγγυηθούν οι Γαλογερμανοί τα μελλοντικά δάνεια της Ελλάδας θα έχουμε μία προσωπική νίκη του Γιώργου, που τους έκανε να τρέχουν στρέφοντας πάνω τους τα κοράκια των διεθνών ΜΜΕ να τους κυνηγάνε.
Παράλληλα είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί θα ζητήσουν (την Δευτέρα) "την κεφαλή" ή τους μισθούς 1.500.000 δημοσίων υπαλλήλων επί πίνακι, ως στοιχειώδες αντάλλαγμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας...

Βαθίτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βαθίτης είπε...

Ορεινέ δικαιώθηκες! Οι "φίλοι" μας οι Γερμανοί μας στέλνουν πακέτο στο ΔΝΤ. Τέρμα τα ψέματα περί ένωσης και ευρωπαϊκής στήριξης.
Θα πάμε στο ΔΝΤ ως μία πτωχευμένη χώρα που δεν έχει και δικό της νόμισμα, δηλαδή κλάψτα Χαράλαμπε...

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Βαθίτη,
Οι κίνδυνοι αυξάνουν επικίνδυνα. Τις επόμενες εβδομάδες, για να μην πω μέρες, κρίνεται το μέλλον όλων μας..

Θα κάνω νέα ανάρτηση..

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΘΙΤΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ.
http://fanisx.wordpress.com/2010/02/15/german/

Βαθίτης είπε...

Η οικονομική υδρόγειος μοιάζει από απόσταση σαν μια μικρή σκακιέρα. Δύο οι μεγάλοι αντίπαλοι παίχτες: Αμερική και Κίνα. Ο πρώτος έχει απλώσει σαν όπλα του στο σκακιστικό πεδίο, τα πεδία πολέμου που έχει επιλέξει να τοποθετήσει τον τεράστιο στρατό του, σε σημεία – αιχμής, στρατηγικού ελέγχου του πλανήτη (Ιράκ, Αφγανιστάν, κλπ) και το παγκόσμιο νόμισμά του: το δολάριο. Ο δεύτερος παράγει στο έδαφός του σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που καταναλώνει ο πλανήτης και έχει στα χέρια του ένα τεράστιο αμερικανικό χρέος: σε χαρτί φυσικά. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που ο Κινέζος το ξέρει και πιέζει σκληρά τον Αμερικάνο: θέλει να πληρωθεί και το δολάριο πιέζεται αφόρητα…
Στην σκακιέρα ο Αμερικάνος ετοιμάζει την κίνησή του: ένας πλούσιος οικονομικός χώρος ανάμεσα σε αυτόν και τον Κινέζο στην σκακιέρα θα κατακτηθεί τώρα από το δολάριο, ο χώρος του ευρώ! Του νομίσματος που Γερμανοί και άλλοι είχαν την πλάνη να στήσουν χωρίς υποστήριξη στρατού και πετρελαίου, δηλαδή πύργος στην άμμο έτοιμος για κατεδάφιση. Ο δούρειος ίππος θα είναι η επίθεση στο μαλακό υπογάστριο του ανίσχυρου νομίσματος, στην ήδη χρεωκοπημένη ελληνική οικονομία! Ο Αμερικάνος μαντεύει σωστά την επόμενη κίνηση των θυμάτων του: οι Γερμανοί υπερόπτες και εθνικιστές θα προτιμήσουν να διαλυθεί το ευρώ από την παραδοχή ότι απέτυχε και από την άρνηση να δώσουν δικό τους ζεστό χρήμα στον Νότο. Αλλά και αν αντιδράσουν τώρα σωστά και στηρίξουν τον ήδη χρεωκοπημένο ευρωπαϊκό νότο (Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία κλπ), είναι ήδη αργά, θα πρέπει να υποτιμήσουν έως εξαφάνισης το ευρώ με ένα πιο αργό ρυθμό και με τεράστιο κόστος για τους ίδιους.
Η κίνηση του Αμερικάνου παίχτη γίνεται λοιπόν με δεδομένη την επιτυχία της και το αποτέλεσμα το ζούμε αυτές τις ημέρες: το δολάριο θα απορροφήσει τις χώρες του ευρώ που όχι μόνο θα πτωχεύσουν, αλλά στο τέλος θα πούνε και το γνωστό «Ευχαριστούμε την Αμερική, που μας έσωσε για μία ακόμη φορά»…
Και τα σύνορα της οικονομικής Αμερικής θα πλησιάζουν επικίνδυνα την οικονομική αυτοκρατορία της Κίνας…

ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

Βαθίτη,
Το τελευταίο σου σημείωμα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Οι εξελίξεις μάλλον οδηγούν μοιραία εκεί. Το ζήτημα είναι να τοποθετηθούμε κατά το δυνατόν καλύτερα πάνω στον άξονα ΗΠΑ - Κίνας.