Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Η τελευταία παρτίδα..


Οι μισοί θέλουν εκλογές άμεσα. Μήπως και τους κάτσει προσωρινή ακυβερνησία (υπηρεσιακές κυβερνήσεις, κοκ.) και καταφέρουν και περάσουν στα μουλωχτά τα τελευταία "νταβατζιλίδικα" μέτρα, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη. Αν βέβαια έσπαγε ο διάολος το ποδάρι του και η κατάσταση χρόνιζε, τότε τόσο το καλύτερο για τους εντολείς..Ίσως κατάφερναν να επιβάλλουν "μεγάλο συνασπισμό" τεχνοκρατών υπαλλήλων τους.
Οι άλλοι μισοί, θέλουν να κάτσουν έστω και μια μέρα παραπάνω. Ότι αρπάξουν καλό θα είναι, όσο πιο πολλούς βάλουν στο Δημόσιο, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχουν να επιβιώσουν πολιτικά στο σκληρό και διαρκή πολιτικό χειμώνα που περιμένει την παράταξή τους.
Άμεσα εκλογές, οριστικό ξεκαθάρισμα, αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερη και πολυεπίπεδη συνεργασία με την Αριστερά, είναι η ηχηρή απάντηση. Ο νέος ανένδοτος αγώνας που ξεκινά, θα δώσει τη λύση. Θα επανέλθουμε αναλυτικά...

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Εμφύλιος Πόλεμος. 60 χρόνια μετά..





Συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ουσιαστική λήξη του Εμφυλίου Πολέμου. Είναι απορίας άξιο πως ένα σπουδαίο λαϊκό - εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, οδηγήθηκε στην απαξίωση και στην ήττα. Και πως χάθηκαν για τη χώρα 10ετίες ομαλότητας και προόδου. Έχουν γραφτεί τόμοι επί τόμων, έχουμε διαβάσει και ακούσει πολλά. Ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά επισφαλής η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το τι έφταιξε.

Ας γίνονται τα παθήματα μαθήματα!

Διάβασα και ένα αμφιλεγόμενο αφιέρωμα από το tvxs: http://www.tvxs.gr/v19051/1/1

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Νταβατζιλίκια...




Ιδού το αποτέλεσμα, για πολλοστή φορά.. Δεν κολλώνουν πουθενά. Είναι αλήθεια ότι στηρίζονται σ' έναν αδιάφορο λαό, ατομικιστικό, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να χτίσει το κολοεξοχικό του και να καταπατά ότι δημόσιο υπάρχει..Για να πηγαίνει με τη τζιπούρα το Σαββατοκύριακο, και αφού έχει προκαλέσει οδηγώντας σαν αλήτης, να σαβουρώσει τα παιδάκια του, με την κολοπαρέα του, τα άλλα λαμόγια του συναφιού του, και μετά να γυρίσει πίσω για να συνεχίσει...Ααα, ξέχασα το επόμενο ΣΚ, θα πάει με το φουσκωτό των 12 μέτρων, να χλαπακιάσει αστακομακαρονέδες στην Αίγινα..
Νέοι δρόμοι στη Αττική, τρύπες στον Υμηττό, νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης ( http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=2887), νέο ρυθμιστικό και τόσα άλλα. Το έχουμε ξαναγράψει: θέλουν να ισοπεδώσουν την Αττική.
Δείτε ενδιαφέρουσες αναλύσεις:
Υπάρχουμε όμως κι' εμείς οι άλλοι, και είμαστε πολλοί, δεν πρέπει να τους αφήσουμε...


Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Μάνος Αχαλινωτόπουλος

Με αφορμή την "άνοδό" μου στην πατρίδα, σκέφτηκα να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στο σπουδαίο έλληνα μουσικό Μάνο Αχαλινωτόπουλο -

http://www.clarinet.gr/

Από την ιστοσελίδα του:

"Μ' αρέσει να κλαίνε οι άνθρωποι και να στενάζουν όταν ακούν μουσική.
Δεν μ' αρέσουν οι γούνες και οι κυρίες με το παγωμένο χαμόγελο. Μ' αρέσουν τα θερμά πράγματα, η μυρωδιά του χαρτιού, το πορφυρό χρώμα, οι μακαρονάδες, ο ποιητής Σαραντάρης, η Ελατόβρυση, η πλατεία Ταξίμ στην Πόλη, η έννοια του ενυποστάτου, η μυρωδιά των μωρών, οι σοκολάτες και η οδός Σόλωνος."

Πρόκειται για σπουδαίο μουσικό με διεθνή αναγνώριση. Δεν ξεχνά όμως την πατρογονική του εστία: τη Βοετσά - Ελατόβρυση της Ορεινής Ναυπακτίας, τα πανηγύρια της οποίας τιμά.


Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Πατρίδα έρχομαι!

Πατρίδα, όπου κι' αν τρέχω, στο τέλος σε σένα καταφεύγω,
στα πατρογονικά πάθη, την κληρονομιά του βουνού,
στη μέθη του κλαρίνου, που κλαίει γελώντας στην πλατεία,
στους κυκλικούς χορούς, στης εκκλησιάς τον πλάτανο,
εκεί έρχομαι...



Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Χίος η Ορεινή

"Ειθ' η Αριουσία χώρα, τραχεία και αλίμενος, οίνον άριστον φέρουσα των Ελληνικών"


Το Βόρειο μέρος της νήσου, είναι ορεινό, δυσπρόσιτο, αλίμενο. Θυμίζει ορεινή, άγονη γραμμή. Αξίζει της ιδιαίτερης προσοχής των τουριστών, οι οποίοι πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουν να αναζητούν και κάτι διαφορετικό. Ωραία ορεινά χωριά, πλατάνια, νερά, χαράδρες - φαράγγια..

Πρόσφατα ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της περιοχής:
http://www.tvxs.gr/v17664









Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Χίος η Καλλίγευστος

Εκτός από τις φυσικές ομορφιές την πλούσια Ιστορία και την πολιτιστικική κληρονομιά, η Χίος έχει να παρουσιάσει αξιολογότατη κουζίνα, οίνους και αποστάγματα, γλυκά και άλλα πολλά. Επιγραμματικά προτείνω:
  • Τοπικά αναψυκτικά,
  • Για κρεατικά, την ταβέρνα "το Αστέρι", στα μαγευτικά Αυγώνυμα, και την "κυρά Ρήνη" στο ορεινό χωριό Κηπουργιές, στις πλαγιές του Πεληναίου,
  • Για ψάρια - ψαρικά, την "κυρά Δέσποινα", στο γραφικό Λιθί,
  • Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον εκλεκτό Αριούσιο οίνο - τοπικό προϊόν της αξιέπαινης ομώνυμης εταιρείας: http://www.ariousios.gr/,
  • Την πασίγνωστη μαστίχα,
  • Γλυκά κουταλιού από τον πολυχώρο Citrus: http://citrus-chios.gr/ ,
  • Αγοράστε Σούμα - τοπικό απόσταγμα από το "Κελάρι", στη Χώρα Χίου,
  • Αγοράστε τοπικά ζυμαρικά από την οικοτεχνία "Χιώτικο Κελάρι" στο χωριό Βέσσα.


Οικοτεχνία ζυμαρικών - Βέσσα


Οινοποιείο "Αριούσιος"




Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

ΧΙΟΣ η Μεσαιωνική

Νήσος Χίος. Ζωντανό μνημείο της περιόδου του Μεσαίωνα στην Ελλάδα. Δεκάδες οικισμοί διατηρούν έως και σήμερα σχεδόν ατόφια τα οχυρωματικά χαρακτηριστικά της Γενουατικής "αρχιτεκτονικής". Κλασσικές περιπτώσεις τα Μεστά και οι Ολυμποί, αλλά και η Βέσσα, ο Συκούσης και ο Πιτυός πιο βόρεια..


ΒΙΓΛΑ ΤΡΑΧΥΛΙΟΥ


ΜΕΣΤΑ - ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ



ΑΝΑΒΑΤΟΣ - Ο ΜΥΣΤΡΑΣ

ΠΥΡΓΟΣ ΠΙΤΥΟΥ


ΠΙΤΥΟΣ