Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Το μη χείρον βέλτιστον

σκίτσο από τους σημερινούς FT
Η χθεσινή μέρα δεν ήταν λυτρωτική. Δεν δόθηκε η οριστική και πεντακάθαρη απάντηση στο πρόβλημα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η συμφωνία έχει πολλά γκρίζα σημεία: α) η σημαντική (substantial) εμπλοκή του ΔΝΤ, β) ο συμπληρωματικός τελικά ρόλος της ΕΕ (complementary to IMF), γ) η υπό την αίρεση των εθνικών νομοθεσιών εφαρμογή του σχεδίου, δ) η εφαρμογή υψηλών επιτοκίων.
Τα θετικά: α) η ύπαρξη έστω και αυτού του σχεδίου, β) η δέσμευση για πιο μόνιμες λύσεις (επιδίωξη οικονομικής διακυβέρνησης), οι οποίες όμως μπορεί να σημάνουν και αυτή την αποβολή μας.
Η ανάσα από τον Τρισέ, είναι όντως πολύ σημαντική και ανακουφιστική.
Συμπερασματικά, το τοπίο παραμένει νεφελώδες, η αβεβαιότητα παραμένει, το παίγνιο παραμένει ανοιχτό με όλα τα σενάρια στο τραπέζι.
Η χώρα αναδύθηκε για κάποια δευτερόλεπτα, πήρε μια βαθιά αναπνοή και ξανα - καταδύεται υπό άπνοια, όπως θα έλεγε και ο φίλος Βαθίτης...
Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, το θυμάστε;

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Γουρούνια και Γύφτοι

Τα γουρούνια ανέκαθεν στην πατρίδα μας τα είχαμε σε μεγάλη υπόληψη. Τα παλιά τα χρόνια, ήταν υπερπολύτιμο στοιχείο για τη διατροφή της αγροτικής οικογένειας για όλο το χρόνο. Τα νοικοκυριά φρόντιζαν το ζωντανό, έτσι ώστε όταν θα το έσφαζαν τα Χριστούγεννα, να ήταν σε θέση να τραφούν μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι. Ακόμα και τα πιτσιρίκια έπαιζαν με την "κατουρήθρα", την ουροδόχο κύστη, που χρησίμευε σαν μπαλόνι.. Και επί χούντας ακόμη, οι μεγαλοκομπιναδόροι της εποχής, έλεγαν "τρώτε χοιρινό, φτηνό, υγιεινό"!

Οι γύφτοι, αυτή η υπέροχη ράτσα, παρ' όλα τα κακά της μοίρας της, κατάφερε κι' αυτή σπουδαία επιτεύματα, από τους μεγάλους λαϊκούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές (Βασιλόπουλοι, Μανώλης Αγγελόπουλος), μέχρι το μαύρο διαμάντι της Αχαίας τον Κώστα Δαβουρλή!

Φυσικά, οι "σοφοί της Δύσεως", ουδεμία σχέση έχουν με το ταπεραμέντο και την μενταλιτέ του νότου. Έτσι μετά τα γνωστά PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain), ανακάλυψαν και το GIPSY (Greece, Ireland, Portugal, Spain, ItalY) club*!!

Για να σοβαρευτούμε τώρα, η Ελλάδα, μέσα σ' αυτό το γενικό χαμό, κατάφερε δύο σημαντικά πράγματα:

1. Κέρδισε πολύτιμο χρόνο,

2. Διεθνοποίησε το ελληνικό ζήτημα. Όπως είχαμε γράψει, η ελληνική περίπτωση είναι η μια όψη του νομίσματος, ένα μέρος του μεγάλου και προβληματικού παζλ.

Μέσα από τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο, ξεχώρισα τα εξής:

1. Ο πολυγραφότατος και έγκριτος Ιστορικός Mark Mazower, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη νεότερη ελληνική Ιστορία, γράφει μεταξύ των άλλων στους FT**: "The real constant in modern Greek history is the extraordinary degree of foreign interference in its domestic life...The touch of what Greeks call foreign finger was felt right up to the dictarship of 1967", και παρακάτω: "In the past, the promise of membership in the EU helped democracy entrech itself first along Europe's southern rim and then in the former communist east. But if political autonomy in these countries is not to be undermined by the disciplines of the Euro, a more solidaristic approach to defending it will need to be found". Δηλαδή, δεν πρέπει στο όνομα της ΟΝΕ και του Ευρώ, να αναπτυχθεί μια νέα αποικιοκρατία και ένας νέος ιμπεριαλισμός σε χώρες που το έχουν νιώσει στο πετσί τους.

2. Από τους FT*** πάλι, ο Martin Wolf, λέει: "I am beginning to wonder whether the open global economy is going to survive this crisis", και παρακάτω προσπαθώντας να ερμηνεύσει την τακτική της Γερμανίας γράφει: "Three points can be drawn from this demarche from the Europe's most powerful country: first, it will have an overwhelmingly deflationary impact, second, it is unworkable and third: it might pave the way for Germany's exit from the eurozone". Δηλαδή, η Γερμανία μετά από μια επεκτατική πολιτική που εφάρμοσε επί δεκαετίες στα πλαίσια της ΟΝΕ, που η ίδια επέβαλλε, τώρα που ήρθαν τα δύσκολα κάνει πίσω, γίνεται αυτιστική και ανοίγει το δρόμο για μια νέα εποχή απομονωτισμού.

3. Ο καθηγητής Paul de Grauwe, γράφει****: "The crisis that started in greece has given birth to a new crisis of the eurozone as a whole....The eurozone governments failed to give a clear signal of their readiness to support Greece..The crisis has exposed a structural problem of the eurozone, created by the fact that the monetary union is not embedded in a political union".

Ο πρωθυπουργός πολύ σωστά έτρεξε και έθεσε τα διλήμματα διεθνώς. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει δουλειά εσωτερικά, προκειμένου να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας αυτοδύναμα. Ο δρόμος είναι μακρύς, τραχύς και ανηφορικός.

*Daniel Gros, Adjustment Difficulties in the GIPSY Club, CEPS Working Paper 326/March 2010
**Greece's history is defined by foreign meddling, FT, March 8, 2010
***China and Germany unite to impose global deflation, FT, March 16 2010
****A Greek endgame?, CEPS Commentary, 9 March 2010

Υ.Γ. Επειδή φτιάχνεται κλίμα έντασης και με τη γείτονα Τουρκία (άλλο δεν μας έλλειπε), απαντάμε αποφασιστικά φιλειρηνικά, με ένα τραγούδι του αξέχαστου Μανώλη Αγγελόπουλου, τραγουδισμένο από Τουρκάλα, αφιερωμένο εξαιρετικά στηνΑνγκέλα..


Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Καταλαβαινόμαστε τώρα..

Καταλαβαινόμαστε τώρα, έλεγε ο ποιητής. Προσγείωση στην πραγματικότητα:
  • Για τους Δημοσίους υπαλλήλους της ήσσονος προσπάθειας, του βολέματος και του ωχαδερφισμού.
  • Για τους πολιτικούς νονούς τους και τα μαγαζάκια τους.
  • Για τους φοροδιαφεύγοντες μάγκες - ελληνάρες.
  • Για τους συνδικαλιστάδες που έπειναν νερό στον εκσυγχρονισμό της μιζέριας τους.
  • Για του δήθεν αριστερούς και τα αποκόμματά τους, που δεν ασχολούνται με την παραγωγή αλλά με την αναδιανομή του τίποτα που έχουν στο κεφάλι τους.
  • Για τους μανατζαρέους των μεγάλων επιχειρήσεων, που δεν έδιναν την παραμικρή σημασία στα σαφή σημάδια της επερχόμενης θύελλας.
  • Για την παρηκμασμένη πολιτική ηγεσία, με χαρακτηριστικό δείγμα τον Δον Μπουχέ.
  • Για την επιχειρηματικότητα της λαμογιάς και της ρεμούλας.
  • Για τη νεολαία της καλοπέρασης, της κραιπάλης, του άκρατου καταναλωτισμού.
  • Για τους ευρωλυγούρηδες, που νόμισαν ότι μπήκαν στα μεγάλα σαλόνια της Δύσης, οι φτωχοί και πένητες συγγενείς.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και μας πιάνει όλους, είναι δυστυχώς αλήθεια!

Καταλαβαινόμαστε τώρα, δε χρειάζονται περσότερα..