Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Στην κάλπη, με μυαλό και καρδιά!


Στην κάλπη προσερχόμαστε με μυαλό και καρδιά.
Η Αποχή είναι συνενοχή.
Η ψήφος στα μικρά, είναι χαμένη. Θα χρησιμοποιηθεί δεόντως από τον "καταλληλότερο".
Μπολιάζουμε το νέο ξεκίνημα, για να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε..

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα


Μια αναφορά του Γ. Παπανδρέου, έγινε αφορμή να ξαναθυμηθούμε "τι σημαίνει Δεξιά". Δείτε σχετικό από Ελευθεροτυπία:
Η μεγάλη οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα. Ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός της βαρβαρότητας ηττήθηκε. Τα σοσιαλιστικά προτάγματα, ακόμη και στις αρχέγονες εκδοχές τους γίνονται επίκαιρα. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, μετά την περιδίνησή τους στα θολά νερά του νεοφιλελευθερισμού, ανακαλύπτουν και πάλι τις αξίες και τα ιδανικά τους.
Ο Γ. Παπανδρέου, έκανε αναφορά σε ένα δίλημμα που θέτει η πραγματικότητα και η ζωή. Μίλησε για φορολογική δικαιοσύνη, για κατάργηση των φορολογικών παραδείσων, για μια άλλη Ευρώπη, πέρα από τις νεοφιλελεύθερες συνθήκες. Για την ανάγκη να ανακαλύψουμε και πάλι το δημόσιο χώρο, το δημόσιο έλεγχο, τη δημόσια παρέμβαση. Είναι σαφές, ότι το ΠΑΣΟΚ, κινείται πιο Αριστερά, και δεν είναι μόνο λόγια..
Η συντηρητική παράταξη, μπορούσε, αν ήθελε, να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά, προβάλλοντας τις δικές της απόψεις για την Οικονομία, την Ευρώπη και την Κοινωνία. Αλλά βρίσκονται σε βαθύ ύπνο. Ξεχνούν και εγκαταλείπουν το μεσαίο χώρο, που με ραδιουργία κορόϊδεψαν επί 10 χρόνια περίπου, και επανέρχονται σε τακτικές παλαιοΔεξιάς τύπου ΕΡΕ, ψευδολογόντας και κινδυνολογόντας, όπως τότε. Επιστρατεύουν μάλιστα και ΔΑΠίτικα επικοινωνιακά τεχνάσματα (Ρουσσοπουλοπαπαγαλάκια), προσπαθώντας να παραστήσουν τις "αθώες περιστερές".
Το "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα", είναι πάντα επίκαιρο. Και απευθύνεται, τόσο στους κήρυκες της νεοκαπιταλιστικής βαρβαρότητας, όσο και στους σταλινοφασιστικούς συμμάχους τους..
Το τραγούδι του Θ. Μικρούτσικου, σε ποίηση Μπ. Μπρέχτ, αφιερώνεται εξαιρετικά...



Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Πόσο μεγάλος;;??

Παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες την εξέλιξη των καλλιστείων "Μεγάλοι Έλληνες". Με έκπληξη διαπιστώναμε ότι μεταξύ των 10 και με διαρκή τάση ανόδου ήταν και ο Κων. Καραμανλής. Έφτασε μάλιστα να ξεπεράσει τους σαφώς πιο σημαντικούς πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας Καποδίστρια και Βενιζέλο. Όταν μάλιστα σύμφωνα με όλες τις έγκυρες δημοσκοπικές έρευνες που έχουν γίνει υπολείπεται και του σύγχρονού του Α. Παπανδρέου. Είναι σαφές ότι λειτούργησαν κομματικά αντανακλαστικά. Τα συμπεράσματα σαφή:
  • Δυστυχώς, οι δεξιοί συμπολίτες μας, λειτουργούν σε σημαντικό βαθμό με τη λογική του μαντριού (βλ. Ευ. Αβέρωφ)
  • Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, καθώς έχει επιλύσει όλα τα προβλήματα της παράταξης, επιδίδεται στη μάχη των τηλε-ψηφοφοριών
  • Αντίθετα οι συμπολίτες μας της άλλης παράταξης δε λειτούργησαν ως αγέλη. Κατέταξαν τον αείμνηστο Ανδρέα στη 14η θέση. Προτίμησαν τους όντως πιο σημαντικούς..

Δε θα έγραφα σχετικά, αλλά πραγματικά ενοχλήθηκα. Για να αποκαταστήσουμε την Ιστορική αλήθεια, να πούμε ότι ο αείμνηστος Καραμανλής, είχε δύο περιόδους διακυβέρνησης:

  • Προδικτατορικά, όπου η θητεία του σημαδεύεται από την επιλεκτική επιλογή του ως διαδόχου του Παπάγου στο Συναγερμό, τη δημιουργία των βάσεων για στρεβλή ανάπτυξη στον τόπο (π.χ. καταστροφή Αθήνας, εξυπηρέτηση μεγάλων τζακιών), τη διεξαγωγή εκλογών Βίας και Νοθείας το 1961, τη συνέχιση των διώξεων επί των φρονημάτων των πολιτών, την ανοχή στο παρακράτος που οδήγησε στη δολοφονία του βουλευτή Λαμπράκη το 1963 και τη δημιουργία των Χουντικών πυρήνων.
  • Μεταδικτατορικά, η θητεία χαρακτηρίζεται θετικά (αποκατάσταση δημοκρατίας, ένταξη στην ΕΟΚ).

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι ο Κων. Καραμανλής δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στους 10 μεγαλύτερους, είναι ιεροσυλία. Ούτε βέβαια δικαιούται τον τίτλο του Εθνάρχη. Από τους σύγχρονους μόνο ο Έλ. Βενιζέλος μπορεί να έχει έναν τέτοιο τίτλο..


Κυριακή 17 Μαΐου 2009

να και κάτι σοβαρό..

Στο σημερινό "Βήμα της Κυριακής", υπάρχει μια αξιοσημείωτη συνέντευξη του Αλ. Παπαδόπουλου. Σημειώνω ιδιαίτερα την άποψή του περί αποκέντρωσης και μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης που αν υλοποιηθεί θα αναγεννήσει πραγματικά τη χώρα, τόσο την πολύπαθη Αθήνα, που οι νταβατζήδες επιβαρύνουν συνέχεια, όσο και την παραμελημένη και παρακμιακή επαρχία.
Εγώ μάλιστα θα πρότεινα μεταφορά και άλλων κρίσιμων κέντρων εξουσίας ή οικονομικής δραστηριότητας, "εκτός των τειχών", όπως το Χρηματιστήριο και την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το Γερμανικό πρότυπο.
Η επόμενη μέρα, που ανήκει βέβαια στο ΠΑΣΟΚ, είναι γεμάτη προβλήματα και προκλήσεις. Απαιτείται πια, χάραξη μιας άλλης στρατηγικής ανάπτυξης του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια επιβίωσης με τον τρόπο που ξέραμε..
Εάν η πρώτη περίοδος ΠΑΣΟΚ, αποκατάστησε οριστικά και σφράγισε τη δημοκρατική ομαλότητα και την εθνική συμφιλίωση και έβγαλε τη φτωχολογιά στο προσκήνιο, η δεύτερη περίοδος, οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας υγιούς και διατηρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=268428&dt=17/05/2009

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Κλειστόν λόγω σκανδάλων..


Το έκαναν και αυτό! Βιαστικά - βιαστικά κλείνουν τη Βουλή, με πρόσχημα τις Ευρωεκλογές, 1 μήνα πριν τη διεξαγωγή τους. Οι στόχοι είναι προφανείς:
  • Παραγραφή των σκανδάλων - να μην ανοίξουν τα στόματα..
  • Αποφυγή διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου - τα σφηροκοπήματα της Αντιπολίτευσης να σταματήσουν
  • Συγκέντρωση όλων των δυνάμεων στη ρουσφετολογική προεκλογική εκστρατεία. Ο Παυλίδης ήδη ξεκίνησε...

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια, ελέγχεται ως προς τη συμβατότητά της και με αυτές τις επιταγές του Συντάγματος. Ελέγχεται ακόμη και η ανοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος και υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Η Οικονομία έχει διαλυθεί κυριολεκτικά, οι νταβατζήδες πιο ισχυροί παρά ποτέ, αλωνίζουν τη χώρα, οι γαλάζιες συμμορίες κλείνουν και τις τελευταίες δουλειές.

Τώρα μοιράζουν "καθρεφτάκια" στους ιθαγενείς - ρουσφέτια, επιδόματα. Αμέσως μετά έρχεται η φορολογική καταιγίδα. Απαιτείται ηχηρή καταδίκη της κυβερνητικής μαφίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Δείτε σχετική ανάλυση του Στ. Κούλογλου. Συγκρατείστε το bottom line: "Ο Καραμανλής είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία"

http://www.tvxs.gr/v11218


Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Banca Etica

Ενώ ο κόσμος βοά για τα καμώματα των Τραπεζών σ' όλο τον κόσμο, ευτυχώς υπάρχουν και ευχάριστα. Αναπτύσσεται δειλά δειλά στην Ευρώπη και Παγκόσμια, ένα δίκτυο εναλλακτικών τραπεζών, που λειτουργούν με κριτήρια ανθρωπισμού και κοινωνικότητας και όχι με στενά "οικονομικά" κίνητρα. Πρόσφατα η πρωτοβουλία έφτασε και στη χώρα μας. Ας το δούμε με προσοχή...

Πιο πολλά στο site: http://www.blogal.gr/bancaetica/

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

..και πάλι στο λιμάνι!!!

Άλλη μια κούπα για την ομαδάρα μας! Αυτό το όνειρο θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα.

Τα παιδιά του Πειραιά (και μερικών άλλων πόλεων του κόσμου), έκαναν και πάλι το θαύμα τους, όπως τότε.. πριν χρόνια..

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

1η Μάη - Ο Επιτάφιος

..Είδα μια φωτογραφία. Είχε δημοσιευθεί στο Ριζοσπάστη στις 10 Μάη του 1936. Διάβασα τις περιγραφές, διάβασα για την πρώτη μεγάλη οργανωμένη εξέγερση την εργατική, που από καπνεργατική απεργία έγινε πανεργατική απεργία. Και με συνεπήρε τόσο πολύ που την ίδια ημέρα΄άρχισα να γράφω τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ. Με όλο τον προηγούμενο εξοπλισμό, ήμουν προετοιμασμένος απ' τα παιδικά μου χρόνια, έτοιμος ο δεκαπεντασύλλαβος, το κρητικό θέατρο, η Ερωφίλη, ο Ερωτόκριτος, ο Σολωμός, οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι πάλι σε δεκαπεντασύλλαβο..
Γιάννης Ρίτσος (Από συνέντευξή του το 1983)