Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ο Υμηττός κινδυνεύει!!

Τα εγκλήματα των μεγαλοεργολάβων - τσιμεντάδων, δεν έχουν τελειωμό. Τελευταίο θύμα τους ο Υμηττός, ή ότι έχει απομείνει. Αρχικά είδε το φως της δημοσιότητας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Σουφλιάς ανακοίνωσε το μεγαλεπήβολο σχέδιο των νταβατζήδων αφεντικών του: Νέοι αυτοκινητόδρομοι πάνω στο βουνό και δημιουργία σήραγγας προς τα Μεσόγεια.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ανατριχιαστικές:

α) Δημιουργία μεγάλου κόμβου στο λόφο Αράπη (είναι ο λόφος που κάηκε πάνω από Καισαριανή - Βύρωνα), όπου και θα γίνει το λαγούμι προς Κορωπί.

β) Από το συγκεκριμένο κόμβο θα συνεχίσει η Αττική Οδός προς τα νότια προάστια, καταστρέφοντας το βουνό πάνω από Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, κοκ.

γ) Τέλος σχεδιάζεται σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας, μέσα από το δάσος της Πανεπιστημιούπολης (μεταξύ Άνω Ιλισσίων - Καισαριανής). Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα λίγα δάση που έχουν μείνει κοντά στο κέντρο της Αθήνας, και φιλοξενεί χιλιάδες κατοίκους των παρακείμενων περιοχών, προσφέροντας ανάσες δροσιάς, άθληση, παιχνίδι, κοκ.

δ) Δημιουργία ανισόπεδου κόμβου, με διαπλάτυνση των παρακείμενων δρόμων, στην έξοδο της Πανεπιστημιούπολης στη συνδρομή των οδών Ούλωφ Πάλμε, Υμηττού. Για τις συνέπειες δείτε την έγκυρη γνώμη ενός σοβαρού συγκοινωνιολόγου:

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=687226

Σύμφωνα με τα σχέδια μέρος του έργου θα υλοποιηθεί με "υπογειοποίηση" με τη μέθοδο "cut & cover". Κόβουμε δηλαδή τα δέντρα, περνάμε το δρόμο από κάτω, χώνουμε από πάνω, και στη θέση των πεύκων, φυτεύουμε θάμνους.

Λίγες ημέρες αργότερα είχαμε την ανακοίνωση περί νέου ρυθμιστικού σχεδίου: κι' άλλο τσιμέντο σε όλη την Αττική!

Το μέλλον της χώρας και της Αττικής δε μπορεί να είναι αυτό. Δε μπορεί να ισοπεδώνονται τα βουνά, σαν να είναι εμπόδιο. Η Αττική δεν αντέχει άλλο. Τα Μεσόγεια να διατηρήσουν και επανακτήσουν στοιχεία του παρελθόντος τους: π.χ. ανάπτυξη της αμπελουργίας - οινοποιίας. Να γίνει αποκέντρωση τώρα, να φύγουν κέντρα αποφάσεων από την Αθήνα, κανένα άλλο έργο τέτοιας κλίμακας στην Αττική!

Υπάρχουν φορείς και κινήσεις που ήδη αντιδρούν:

http://diadimotikigiaymitto.wordpress.com/

http://www.dasoprostasia.gr/

http://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.com/

http://syneleysizografou.blogspot.com/





Υ.Γ. Κάτω τα χέρια απ' το χελωνάκι!!

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Μια Μαντινάδα..

Μια Μαντινάδα για τη γιορτή μου χτες:

Όσες κι' αν βάζει ο νους ευχές,
κρεμώ στ' αστέρια απόψε,
τσ' αυγής λουλούδια να γενούν,
κι΄όποιο σ' αρέσει κόψε.

Λέω να κόψω τον ανθό,
πορτοκαλιάς λουλούδι,
για τση καρδιάς μου τους καημούς,
μεθώ μ' ένα τραγούδι

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Δεν Ξεχνώ!!

Μαύρη επέτειος σήμερα. Αξίζει μια αναφορά στην αποφράδα ημέρα.
" Το κράτος εν κράτει ουδέποτε έπαψε να λειτουργεί από το 1945, αφότου δηλ. το δημιούργησε η Βρετανική και κατόπιν η Αμερικανική πολιτική, στην ουσία του όμως προήλθε από τη μεγαλοαστική τάξη η οποία αρνήθηκε να παραιτηθεί από τα μεσαιωνικά προνόμιά της. Κάποτε θα ξεσπούσε η λαϊκή αγανάκτηση. Η κομμουνιστική εξέγερση του 1946-49, δεν μπόρεσε να εκφράσει τα λαϊκά αιτήματα. Ο αντικομμουνισμός όμως δεν μπορούσε να χρησιμοποιείται μόνιμα ως αιώνιο όπλο που θα χαλιναγωγούσε τις πιέσεις για μια αλλαγή.
Όταν τελικά ξέσπασε η κρίση του 1964 η αστική τάξη αντιμετώπιζε ένα σημαντικότατο δίλημμα: ή θα υποχωρούσε ή θα αντιστεκόταν καταφεύγοντας στη βία. Η επιλογή της δεύτερης λύσης ήταν μάλλον αναπόφευκτη, αν λάβει κανείς υπόψη την ισχύ και τις ιδεολογικές τάσεις της ελληνικής άρχουσας τάξης. Όταν εκδιώχθηκε ο Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965, έφτασε η αρχή του τέλους. Είκοσι δύο μήνες αργότερα ολοκληρώθηκε η λογική εξέλιξη των γεγονότων"
Απόσπασμα από: Η Ελληνική Τραγωδία (από την απελευθέρωση ως τους συνταγματάρχες), Κων. Τσουκαλά, Ολκός 1974
Μια παρόμοια αλλά κάπως διαφορετική ερμηνεία είχε δώσει ο Α. Παπανδρέου στο "Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα":
" Η ελληνική βιομηχανική και μεγαλεμπορική τάξη δεν είναι μόνο μικρή αλλά και χωρίς βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνικοοικονομική δομή, εξαρτώντας την επιβίωσή της από το ελληνικό δημόσιο τομέα - με τη βοήθεια ειδικής χαριστικής νομοθεσίας και κυβερνητικά ελεγχομένων πιστώσεων - και από κεφάλαια από το εξωτερικό. Κατά βάση παρασιτική, δεν μπορεί να προστατεύσει τη θέση της από τις εισβολές των ξένων μεγαλοκεφαλαιούχων - μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η ομάδα των εκπατρισμένων μεγαλοεφοπλιστών. Το στρατιωτικό πραξικόπημα, καταστρέφοντας τον πολιτικό βραχίονα του ελληνικού κατεστημένου, δηλαδή το κόμμα της Δεξιάς, έχει ουσιαστικά σιγάσει την ελληνική βιομηχανική και εμπορική τάξη όσον αφορά τη διαχείριση των ελληνικών υποθέσεων. Η νέα κρατική γραφειοκρατία της Ελλάδας, που αποτελείται από τους στρατιωτικούς και τους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους, έσει γίνει ο κύριος αγωγός για τη δορυφοροποίηση της Ελλάδας σε συνεργασία με το ιδιωτικό και κρατικό γραφειοκρατικό καταστημένο της αμερικανικής μητρόπολης".
Σήμερα, 42 χρόνια μετά, οι διαφορές με την εποχή εκείνη είναι πολλές και σημαντικές. Υπάρχουν δυστυχώς όμως και κοινά σημεία που επιμένουν. Ειδικά η αναφορά του αείμνηστου Α. Παπανδρέου, θα μπορούσε να είναι σχεδόν επίκαιρη. Χρειάζεται "αυξημένη προσοχή"...
Ακολουθούν δύο βιντεάκια: το πρώτο από την ανεπανάληπτη σειρά "Εκείνος κι' εκείνος", με τους Διαμαντόπουλο, Μιχαλακόπουλο, που εν μέσω λογοκρισίας, πέρναγαν αντιστασιακά μηνύματα, και το δεύτερο από το "Χαίρε Τάσο Καρατάσο", από τα λεγόμενα "σήριαλ της αλλαγής", που γλαφηρά και κωμικοτραγικά απεικονίζει τα "ήθη και έθιμα" της εποχής.



Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Θεολογικά και όχι μόνο..

Κι' εγώ οδοιπορούσα ολομόναχος
αγγίζοντας το εύοσμο κενό για να στηρίζομαι
δίχως ούτε τα βήματα στην ανυφάντρα νύχτα
στοχάζοντας εδώ στον Άθωνα
πως όταν βλέπω στη θανάσιμη Αθήνα
τους σκουπιδιάρηδες να πετούν έρημα
τα σκουπίδια στ' αβυσσαλέα τους αυτοκίνητα
μου' ρχεται γοερά να φωνάξω:
Πετάχτε με και μένα μέσα!

Νίκος Καρούζος - Στον Άθωνα - Τα Ποιήματα, τομ. β'

Να έχουμε καλή Ανάσταση, αφού βιώσουμε τα Πάθη!



Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο



30 Μαρτίου 1952, εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο. 57 περίπου χρόνια πριν. Εξαιρετικό το αφιέρωμα του tvx: http://www.tvxs.gr/v8767

Για μένα είναι δύο φορές σημαντικό. Έτυχε να μεγαλώσω στην Αμαλιάδα - γενέτειρα του Μπελογιάννη. Θυμάμαι την πρεμιέρα της ταινίας του Ν. Τζίμα. Κοσμοσυρροή στο σινεμά, και οι χαφιέδες απ' έξω να σημειώνουν..

Όταν οι άλλοι λαοί της Ευρώπης έχτιζαν μετά τον πόλεμο, εμείς, με ευθύνη όλων, σκοτωνόμασταν. Και η ιστορία συνεχίστηκε με τα έκτακτα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις.

Πρόκειται για παρελθόν, πρέπει όμως να θυμόμαστε..


Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

...της μόδας!!

Κάτι καλό που βρήκα στο "Βήμα": http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artId=261497

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!! Ξαναγίναμε της μόδας!!