Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Καλές Απόκριες - Καλά Κούλουμα!



Διάκους, παπάς και λαϊκός
ένα μ...ί μοιράζαν,
παίρνει ου παπάς τ΄αχείλι του
κι κάμνει πιτραχείλι του,
κι΄ου διάκους παίρνει το μαλλί
κι κάμνει σκούφια να φουρεί,
κι΄ ου λαϊκός την τρούπα του
να χώνει τη ματσούκα του.


Αποκριάτικο Προσοτσάνης





Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Οι Αετοί


Με αφορμή την "ηρωική" - κωμικοτραγική απόδραση του Β. Παλαιοκώστα και δεδομένου ότι θεωρείται πως αυτός και ο αδερφός του αποτελούν συνέχεια της δράσης των ληστοφυγόδικων των αρχών του προηγούμενου αιώνα, θυμήθηκα κάποιους απ' αυτούς..

Θυμήθηκα τη μακαρίτισσα τη γιαγιά μου να εξιστορεί με νοσταλγία το βίο και την πολιτεία των διάσημων ληστών της ορεινής Δωρίδας - Παρνασίδας, Ματρώζο, Σαλόγιαννο και Ρεγκούζα. Έκαναν καλά, έλεγε: βοήθαγαν φτωχούς κι' αρρώστους, προικίζανε φτωχά κορίτσια..
Θυμήθηκα τον κινηματογραφικό "Αστραπόγιαννο", με το Νίκο Κούρκουλο σε μια εντυπωσιακή ερμηνεία.

Ήτανε και ο "βασιλιάς των ορέων", ο Φώτης Γιαγκούλας, και οι κλαρίτες του αντάρτικου - πρώτη φωτό (Αφοι Καραλίβανοι, Νάκος Μπελής, Πλιατσικολούκας, κ.ά.). Τους τελευταίους κατάφερε να εξαγνίσει στην κολυμπήθρα των λαϊκών αγώνων ο Άρης Βελουχιώτης. Κατά τον συναγωνιστή τους Γ. Κατσίμπα:

" Δασωτά πουρνάρια τα μαλλιά, σπιθαμές τα γενιομούστακα, γεμάτοι άγρια μεγαλοπρέπεια. Αϊτοί. Κείνος ο Καραλίβανος έτοιμος για πέταμα. Πρώτη μου φορά έβλεπα άνθρωπο να περπατάει χωρίς ν' αγγίζει τη γης! Αστρίτης το μάτι του. Κάθε εκατό χρόνια τα δάσα με τα στοιχειά σκαρώνουν μες στη νύχτα από ένα Καραλίβανο για να τον καμαρώσουν".

Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων, Τόμος Α - Δ. Χαριτόπουλος.

Και ο πρώτος, ο κορυφαίος του χορού, ο σταυραϊτός της Ρούμελης, Ο Χρήστος Νταβέλης. Μέχρι και τη Δούκισσα της Πλακεντίας είχε πλανέψει με την αγριάδα του...


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Μασκαράδες


Άντε καλές απόκριες, με κέφι και χαρά.
Να περάσουμε όμορφα, διονυσιακά.
Ξεχάστε τα προβλήματα, τα μίση
Πλακωθείτε στο χορό και στο ....



Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Στον Ασκαρδαμυκτί

Ένα αγαπημένο τραγούδι, από τον αγαπημένο Σ. Μάλαμα. Αφιερωμένο εξαιρετικά στο φίλο Ασκαρδαμυκτί. Και στην Πριγκιπέσσα. Και πού' σαι Πριγκιπέσσα: Δέξου τον όπως είναι...

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Αγαπάτε αλλήλους...και ερωτευθείτε..

Να μάθουμε να αγαπάμε και να προσφέρουμε απλόχερα αγάπη, όπως ο τσοπάνης προσφέρει μύγδαλα..

Και να δεχόμαστε την αγάπη, χωρίς φόβο , όπως η τουριστριούλα..

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Από τον Πέτρουλα, στην Πετρούλα..


Ήταν πολύ ωραία η ατάκα του Γ. Λοβέρδου, από τον Αθήνα 984: "από τον Πέτρουλα στην Πετρούλα.."
Πέρασαν 45 χρόνια, για να μετακινηθεί ο τόνος από την προπαραλήγουσα στην παραλήγουσα. Τότε, και τώρα..
Τότε μια ξεσηκωμένη και ριζοσπαστικοποιημένη κοινωνία και νεολαία, να διεκδικεί με πάθος και δυναμισμό ένα καλύτερο αύριο. Διανόηση, ποίηση, μουσική , τέχνη, πάσης μορφής δημιουργία, όλα στο φούλ. Μια Ελλάδα που προσπαθούσε μα βγει από τα δεσμά του εμφυλίου πολέμου και της μιζέριας και να ανοίξει την πόρτα του μέλλοντος. Ο Σωτήρης Πέτρουλας, έπεφτε νεκρός από το κράτος / παρακράτος της Δεξιάς, είχε προηγηθεί ο Λαμπράκης. Ακολούθησε η Χούντα, άλλα 10 χρόνια χαμένα..
Τώρα, είμαστε βυθισμένοι στην απόλυτη παρακμή. Η Πετρούλα μας λέει τον κακό μας τον καιρό, και τελειώνει τον έρωτά μας που δεν τολμά καν να ξεκινήσει. Τι φταίει το κορίτσι θα μου πείτε. Μήπως είναι καλύτεροι οι "ντερμπεντέρηδες" των ΜΕΓΑλων συμφερόντων; Ελπίζω ότι ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού, και θ' αρχίσουμε ν' ανεβαίνουμε. Ενώ τότε, φτάναμε σε κάποια κορυφή, και μετά πέσαμε. Εκτός αν ξύνοντας τον πάτο, βουλιάξουμε πιο βαθιά...



Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Οι Δόλιοι...

Δανείζομαι το κολάζ από το μπλόγκ Σίβυλλα.

Τά 'πε και ο Αρκάς:

http://tatoulis.blogspot.com/2009/02/blog-post_11.html

Οι μάσκες έχουν πέσει.

Γιώργο Παπανδρέου, θα είσαι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός. Η Ιστορία σου δίνει μεγάλη ευκαιρία. Προχώρα σε νέα μεταπολίτευση! Όχι με τους εργολάβους και τα άλλα κρατικοδίαιτα τρωκτικά. Προχώρα με νέες, γνήσιες και άφθαρτες λαϊκές δυνάμεις.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Νάτος, νάτος ο Υπερυπουργός!

Ίσως ο μοναδικός υπουργός δημοσίων έργων και "περιβάλλοντος" με αυθαίρετη εξοχική κατοικία. Σε πείσμα των καιρών, αρνείται πεισματικά να συγκροτηθεί ξεχωριστό υπουργείο περιβάλλοντος. Είναι ο αγαπημένος των εργολάβων, σύμφωνα με μερίδα του τύπου.
Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές. Θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, να τα κάνουν όλα τσιμέντο. Ανέλαβαν πλήρως τον έλεγχο της κυβέρνησης. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να πέσουν και οι τελευταίες υπογραφές. Τσιμέντο παντού. Ακόμη και στις ακτές. Σε ότι ίσως πολυτιμότερο έχει αυτός ο τόπος.
Ο υπερυπουργός - μπουλντόζα, εισέπραξε ένα μεγάλο όχι:

http://www.tvxs.gr/v4598

Οι φορείς της κοινωνίας αντιδρούν..

Αυτός και τα αφεντικά του συνεχίζουν ακάθεκτοι:

http://www.tvxs.gr/v4847

Τους απαντούμε:
  • Δε θέλουμε τέτοια ανάπτυξη - όχι άλλο τσιμέντο
  • Πράσινη ανάπτυξη παντού - Υπερυπουργείο Περιβάλλοντος για την προκοπή του τόπου
  • Όχι στους εργολάβους - νταβατζήδες και στα όργανά τους (media, δημοσκόπους)
  • Όχι στα δήθεν μεγάλα έργα (εκτροπές ποταμών, χιονοδρομικά κέντρα, κοκ)
  • Ναι στην ήπια και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Αφιερώνω στον υπερυπουργό και τους φίλους του, ένα τραγούδι - ύμνο στη φύση:

Μάνα Γη, από τους Apurimac* (Daniel Armando Jucid, Alejandro Diaz), και Χάρη Κατσιμίχα.

*Αγαπημένο συγκρότημα από την εποχή των Γιορτών Νεολαίας


Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Στο Γκρέγκορυ..

Αφιερώνω το βιντεάκι παρακάτω, σε ένα πραγματικό αγωνιστή της Ζωής.

Τον Γκρέγκορυ: http://grepatra-grerory.blogspot.com/

Συνήθως ανεβάζω ροκ κομμάτια. Απόλαυσε λοιπόν Γκρέγκορυ μια σκληρή ροκιά, και τον απόλυτο ροκ στάρ επί σκηνής...στην Πάτρα!

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ο Τίγρης



Οι άνανδροι χτύπησαν στο ψαχνό.
Ο κρητικός Τίγρης πληγώθηκε και βρυχάται.
Οι θρασύδειλοι το βάζουν στα πόδια.


Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Κάλλιστον Προάστειον

Ο Ελαιώνας - Κάλλιστον Προάστειον. Στο κέντρο της πόλης, θα μπορούσε να ήταν ο πνεύμονάς της. Εκπονήθηκαν σχέδια, έγιναν όνειρα, για να αποκτούσε η πόλη το πάρκο της.

Στην αρχή μας είπαν για τον Παναθηναϊκό. Πρέπει να αποκτήσει τη δική του στέγη, ο μεγάλος μας σύλλογος. Σιγά - σιγά βγήκαν και τα υπόλοιπα. Πρέπει να γίνουν και εμπορικά κέντρα, δρόμοι, κι΄άλλα μαγαζιά, κι' άλλη ρύπανση. Του έδωσαν και όνομα: διπλή ανάπλαση (sic). Οι μπετατζήδες - νταβατζήδες τα θέλουν όλα, το έχω πει πολλές φορές. Πιο πολύ απ' όλα θέλουν την αναπνοή μας και το μυαλό μας. Μας θέλουν άβουλα πλάσματα, να περιφερόμαστε χωρίς σκοπό στα περιώνυμα Mall, Hall, καταναλωτικά μυρμήγκια.

Η πρότασή μου:
  1. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού να γίνει στην Κηφισιά - Εκάλη. Να αφήσουν τη Δυτική Αττική ήσυχη, αρκετά της έκαναν επί τόσες δεκαετίες, με πρωτομάστορα τον "εθνάρχη" του πλούτου τους.
  2. Να γκρεμιστούν όλα τα Mall, Hall, οι χώροι να αποδωθούν εκει που πρέπει.
  3. Στον ελαιώνα να γίνει πραγματική ανάπλαση. Να γίνει κέντρο ποιοτικού τουρισμού, πολιτισμού, μαζικής - λαϊκής άθλησης και υπαιθρίων δραστηριοτήτων.
  4. Οι μπετατζήδες να κηρύξουν πτώχευση, σκασίλα μας!